Hiába emelte valamivel a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az alapkamatot, nem erősödött a forint. A jegybank 100 bázisponttal 10,75 százalékosra emelte az irányadó rátát, a piaci várakozások átlagosan 0,75 százalékpontos emelést vártak, de voltak olyan elemzők, akik csupán 0,5 százalékos szigorításra számítottak, és persze olyanok is, akik 1 százalékpontos emelést prognosztizáltak.

10,75 százalékosnál magasabb alapkamat utoljára 2008 novemberében és decemberében volt Magyarországon, 2008 december 9-én csökkentette a 11 százalékos kamatot 10,5 százalékosra az akkori monetáris tanács.

A forint a kamatdöntés után nem tudott erősödni. Az eurót 400-401 körüli szinten jegyzik, a dollár 395-396 körül forog. "Ismét gyengülni kezdett a forint, fontos ellenállási szinteket lépett át a jegyzés, a korábbi kitörést, a 400-as szintet, illetve a 30 napos mozgóátlagot. A korábbi emelkedő trendvonal 405 magasságában található, mely a következő fontos akadály. A délutáni MNB-ülés még fordíthat az irányon, várakozásunk szerint 1 százalékos kamatemelést jelentenek be" - közölte az Equilor. A brókercég várakozásai ugyan a kamatemelést illetően telitalálatnak bizonyultak, de a fordulat nem következett be. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!