A múlt heti gyengére sikeredett kamatemelés, az elszabaduló infláció, a jelentősen romló járványügyi helyzet és az uniós források bizonytalanná válása egyaránt szerepet kapott abban, hogy a mára olyan szintre emelkedett az euró árfolyama a forinttal szemben, amire a történelem során még nem volt példa.

Ez azonban csak azokat érhette meglepetésként, akik az elmúlt 13 évet valami mással töltötték, nem pedig a forint/euró árfolyamgrafikonjának szemlélésével. A magyar fizetőeszköz árfolyama ugyanis pontosan ennyi ideje van immár a technikai elemzés szabályai szerint gyengülő trendben az euróval szemben kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ez annyit tesz, hogy a két deviza egymáshoz viszonyított árfolyamát ábrázoló grafikonon egyre magasabb csúcsok alakulnak ki az euró forintárfolyamában és az átmeneti, forinterősödéssel járó időszakok egyre magasabb mélypontokon érnek véget.

A mostani gyengülésben az ami igazán aggasztó, hogy az árfolyam nagyon úgy tűnik, sikeresen készül áttörni, esetleg már át is tört egy ellenállásként húzódó sávot, ami felett újabb gyengülési hullámnak nyílik tér. Sőt a kitörés előtti alakzatból célárfolyam is számolható.

Mivel az árfolyam a 2020 áprilisa és a mostani kitörésgyanús mozgás előtti időszakot egy nagyjából 25 forintos sávban történő mozgással töltötte, 369 és 345 forint között, ezért a kitörésből egy további 24 forintos mozgás számolható, egészen a 393 forintos szintig.


A technikai alakzatoknál mindig kérdés, hogy egy adott árfolyamszinten megtörtént-e az alakzatelhagyása és beindulhat-e az abból számított mozgás. Erre több szűrőt is alkalmaznak a technikai elemzők, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy az ellenállási szinteket a grafikonon inkább krétával, mint jól kihegyezett ceruzával érdemes behúzni. Az egyik gyakran alkalmazott szűrő az adott termék természetes volatilitását mérni hivatott 14 napos ATR mutató, amely jelenleg 2,9 forinton jár. Így ha az euró kurzusa áttöri a 372,2 és 372,5 körüli szinteket, akkor lehet igazán az alakzatból történő kitörésről beszélni.

Ha az árfolyam visszatérne a korábbi sávon belülre, akkor korai kitörésről lehet beszélni, ha pedig a forint számára erős oldalon elhagyná a sávot, akkor pedig fals kitörésről. Ez utóbbi valószínűsége azonban kevesebb, mivel a sávozás rendszerint inkább trendfolytató, semmint trendfordító alakzat. Márpedig az euró forinttal szembeni trendje hosszútávon emelkedő.

Azt, hogy a trend emelkedő jól mutatja, hogy a 200 napos mozgóátlagot alulról metszett az 50 napos. Ezzel kialakult az úgynevezett aranykereszt alakzat a grafikonon, ami a forint számára ennek ellenkezőjét, az úgynevezett "death cross-t", "halálkeresztet" jelent. Ez azt mutatja, hogy az adott termék árfolyamában a rövidebb és a hosszabb távú trend is felfelé halad. Bár technikailag pontos jelzést nem feltétlenül ez a két mozgóátlag ad egy-egy termék jövőbeni mozgására, azonban a devizapiacon a technikai alapon pozíciót vállaló kereskedők egy pillantást mindig vetnek rá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!