Kedden minden korábbi forintmélypont megdőlt. Az euró árfolyama 405,389-ig emelkedett, a dolláré 390,433-on tetőzött, a svájci franké pedig 406,41-ig szaladt. A magyar fizetőeszköz megállíthatatlanul zuhan, ellenállás felfelé már nem nagyon lehet. 

"Csak rövid időre tudott a 400-as szint alatt maradni az euró-forint jegyzése, a tegnapi kereskedésben ismét fölé kerültünk. Meghatározó ellenállás változatlanul 404,70 közelében a történelmi maximum, míg fontos támasz 399,60-nál található" - írta reggel az Equilor brókercég elemzésében. 

Tegnap tovább gyengült a forint, így ismét bőven 400 felett jár az euró/forint. Délután már a 402 forintos szintek fölé mozdult el az árfolyam, így az emelkedő trendcsatorna továbbra sem sérült, ezen belül tudja folytatni a mozgását az euró árfolyama. Az euró/dollár közben stagnálást mutatott tegnap, így továbbra is inkább a kedvezőtlen piaci környezetnek köszönheti a gyengélkedést a magyar deviza - tette ehhez hozzá a KBC Equities. 

A múlt héten csak átmenetileg erősödött a forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) drasztikus kamatemelése során, és került az euró/forint kurzus ismét 400 alá. Ezen a héten már egyértelműen folytatódott a magyar fizetőeszköz vesszőfutása.

A lakosság egy friss felmérés szerint nem lepődik meg a gyenge forint láttán, sőt egyre többen számítanak arra, hogy 450 forintos euróárfolyam is lesz az idén. 

A dollárral szemben is meglett a mélypont

Az amerikai dollárral szemben is meglett a mélypont, ráadásul a zöldhasúval szemben megállás nélkül veszít a forint: már 5 forintot veszített csak ma a dollárhoz képest, ami 1,3 százalékos mínuszt jelent. Az új történelmi mélypont 391,22.  Az előző történelmi mélypont 386,7 volt csak.

A svájci frankhoz képest is gyorsan leértékelődött a forint: az új mélypont 407,03. A váltás reggel még 401,9  volt csak, de 400,66-ig is lekúszott a kurzus – derül ki a Stooq.com adataiból.

Még a régiós valutákkal szemben is sorjáznak a negatív rekordok

Egészen fájdalmassá teszi a forint gyengülését, hogy a cseh koronához képest is mélypontra zuhant a forint: 16,384 az új negatív rekord. 

A horvát kunához képest is nagyon sokat gyengült a magyar fizetőeszköz, 54,1 is volt a váltás az XE.com adatai szerint.

A lengyel zloty is fél százalékon belül van a történelmi mélyponthoz képest, az 86,916, míg most 85,67-en áll a forint. 

A dán koronával szemben 10 óra után pár perccel szintén meglett a történelmi mélypont: 54,59 forintot ért a dán fizetőeszköz. Az elmúlt 52 hétben 15 százalékot gyengült a forint a koronával szemben.

A román lej is csatlakozott a klubhoz 10:14-kor: ekkor a kurzus elérte a 82,01-es legrosszabb történelmi szintet, az elmúlt egy évben 10,5 forinttal lett drágább a román lej. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!