A fejlett gazdaságok várható teljesítménye évesített szinten 35 százalékkal is visszaeshet a mostani negyedévben az előző negyedévhez képest. Ez négyszer nagyobb zuhanás, mint amit a 2008-as pénzügyi válság idején lezajlott - írták ügyfeleiknek a Goldman Sachs elemzői a Bloomberg szerint. A befektetési bank szerint az, hogy milyen gyorsan pattan vissza a gazdaság, egyelőre nyitott kérdés, senki sem tudja ugyanis, hogy az emberek milyen gyorsan térhetnek vissza munkájukhoz.

Az új esetek száma globálisan tetőzni látszik, azonban a rossz hír az, hogy a javulás a társadalmi távolságtartásra (social distancing) alapuló intézkedések és a csökkenő gazdasági aktivitás egyenes következménye. Ebből az is következik, hogy a trend könnyen ismét megfordulhat, ha az emberek visszatérnek a munkába - írta Jan Hatzius, a bank közgazdásza. Emlékeztet, hogy a világon szinte minden gazdaságpolitikai döntéshozó látványos intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy életben tartsa a korlátozások idejére a gazdasági vállalkozásokat és meggátolják a hitelpiacok lefagyását, azonban szerinte Európa többet is tehetett volna, és a fejlett országoknak a jövőben segíteniük kel a fejlődő országok gazdaságait.

Az európai válasznak nagyobbnak kell lennie. egy jelentősebb, központilag finanszírozott élénkítésre lenne szükség és még több olyan lépésre, amely mutatja az elkötelezettséget az eurózóna integritásának megőrzésére.

Ugyanakkor a bank vezető részvénystratégája szerint a részvénypiacok már látták ebben a válságban mélypontjukat, köszönhetően a gazdaságpolitikai döntéshozók eltökéltségének. Az eddig nem látott mértékű ösztönzésnek és a laposodó fertőzési görbéknek köszönhetően drasztikusan csökkent a kockázat a piacok és az amerikai gazdaság számára is - írta David Kostin. Ha a gazdaság újraindítását követően nem jön a fertőzések számának újabb megugrása, akkor nem valószínű, hogy a piacok újabb mélypontot üssenek. A FED és a Kongresszus együttesen megakadályozták a teljes gazdasági összeomlást, s emiatt módosítjuk rövidtávú előrejelzésünket, a 2000 pontos szint elérése az S&P 500-as index esetében már nem tűnik valószínűnek - írta az elemző.

Az S&P 500-as index március 23-án érte el 3 éves mélypontját 2237 ponton, tegnap már ismét 2800 pont közelében járt. Kostin szerint a befektetők már nem a katasztrofális idei első negyedéves eredményeket fogják vizsgálni a cégek gyorsjelentéseiben, hanem arra koncentrálnak, hogy alakulhat majd a 2021-es esztendő. Hiába várható, hogy vállalati oldalról folyamatosan érkeznek majd a rossz hírek, ez már nem lesz visszatartó erő a részvénypiac számára. A stratéga fenntartotta 3000 pontos év végi célárfolyamát a vezető indexre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!