Gyenge kezdés várható Európában

Várhatóan tovább csökkennek az indexek hétfőn nyitáskor a pénteki nagy esést követően a főbb európai értékpapírpiacokon - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. augusztus 13. hétfő, 07:37
Fotó: Reuters

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,4 százalék, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 pedig 0,7 százalék gyengüléssel kezd.

Pénteken nagy indexveszteséggel zártak az európai tőzsdék. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 1,09 százalékkal, a Stoxx 600 index 1,07 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,94 százalékkal esett.

Londonban 0,97 százalék csökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 1,99 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,59 százalékkal csökkent. Madridban 1,56 százalékkal, Milánóban 2,51 százalékkal esett a tőzsdeindex.

A pénteki indexcsökkenés elsősorban a török devizaválsággal kapcsolatos geopolitikai aggodalmaknak, valamint az immár tartós tényezőként jelen lévő amerikai-kínai kereskedelmi feszültségnek volt tulajdonítható. A befektetői kockázatvállalás romlását elsősorban a banki és a nyersanyagipari papírok szenvedték meg.

A Finacial Times szerint különösen a spanyol BBVA, az olasz UniCredit és a francia BNP Paribas bankokat érintheti hátrányosan a török líra árfolyamának esése.

Ez euró tovább gyengült, miután az Európai Központi Bank (EKB) pénteken aggodalmát fejezte ki a líra gyengülésének az európai hitelező bankokra gyakorolt hatása miatt. Az euró jegyzése hétfőn 0,25 százalékkal, 1,1383 dollárra csökkent.

Az arany ára a dollár erősödésével párhuzamosan csökkent, a határidős piacon a legközelebbi kontraktus 0,21 százalékkal jegyezték alacsonyabban, unciánként 1216,50 dolláron.

Az olaj árának a pénteki emelkedése hétfőn megállt, illetve kissé lefelé korrigált, a Brent nyersolajé 0,23 százalékkal, hordónként 72,64 dollárra csökkent, a WTI nyersolajé 0,01 százalékkal, 67,64 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK