A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,03 százalékkal, az S&P 500 0,21 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,28 százalékkal erősödött a nyitást követő percekben.

A piacon továbbra is nyugtalanságot okoz, hogy a szövetségi nyomozóiroda pénteken bejelentette, további vizsgálatot folytat Hillary Clinton demokrata elnökjelölt e-mail ügyében. Ennek hatását azonban egyelőre semlegesítette néhány vállalati egyesülési és felvásárlási hír, köztük az, hogy a General Electric bejelentette: egyesíti olaj- és gáz üzletágát a Baker Hughes olajkitermelési szolgáltató vállalattal.

A befektetők óvatosak az amerikai tartalékbank monetáris politikai döntéshozó testületének kedden kezdődő ülése előtt. A piacok majdnem biztosra veszik, hogy a Fed nem nyúl a kamatokhoz néhány nappal az elnökválasztás előtt, annak azonban már közel 90 százalék esélyt adnak, hogy a bank decemberben egy év után ismét fölemeli az irányadó kamatot.

Bár néhány nagyvállalat eredménye csalódást keltett, összességében nem ígérkezik rossznak a negyedév, és remény van arra, hogy hosszú évek után véget ér a vállalati profitok csökkenése. Az S&P indexben szereplő vállalatok 73 százaléka eddig az elemzői várakozásokat meghaladó eredményről számolt be.

Pénteken gyengüléssel zárt New York. A DJIA 0,05 százalékkal, az S&P 500 0,31 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,50 százalékkal csökkent.

Az olajárak lemorzsolódtak. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívül álló termelők a nagy exportőrök bécsi értekezletén nem vállaltak egyértelmű kötelezettséget a termelés befagyasztására vagy csökkentésére, mert úgy vélik, hogy az OPEC-nek először a kartellen belül kell rendeznie sorait. Néhány tagország, köztük Irak leszögezte, hogy egyelőre nem hajlandó a termelés csökkentésére, mert pénzre van szüksége az Iszlám Állam elleni harchoz. A termelők azonban megállapodtak abban, hogy az OPEC november 30-án kezdődő szokásos féléves értekezlete előtt ismét találkoznak.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 30 centtel 48,40 dollárra csökkent. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus ára 38 centtel, 49,33 dollárra süllyedt.

A dollár erősödött, az euró kora délután 1,0948 dollár körül forgott.

Az arany ára a dollár erősödésével párhuzamosan kissé csökkent. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1273,68 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,2 százalékkal alacsonyabban, mint pénteken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!