Hétfőn nem nyitnak ki az amerikai tőzsdék

Vegyes irányú elmozdulással nyitottak pénteken az amerikai tőzsdeindexek az előző napi veszteséges zárás után. Az olajárak csökkentek - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2018. május 25. péntek, 16:45
Fotó: Shutterstock

New Yorkban a DJIA-30 index 0,12 százalék, az S&P-500 index 0,13 százalék csökkenéssel, a Nasdaq Composite 0,08 százalék emelkedéssel kezdte a pénteki kereskedést. A befektetői érdeklődés és a tőzsdei forgalom folyamatosan csökkent a héten a hosszú hétvége előtt. Hétfőn ugyanis az amerikai értékpapírpiacok ünnep miatt zárva tartanak.

A befektetői döntéseket a fokozódó geopolitikai feszültségek közepette főként a vállalati eredménybeszámolók befolyásolják az amerikai piacokon. A csütörtöki veszteséges tőzsdezárást esősorban az amerikai elnök és az észak-koreai vezető találkozójának a lemondása idézte elő. Péntekre azonban már enyhült valamelyest a feszültség, miután Észak-Korea békülékeny hangú üzenetben fejezte ki tárgyalási szándékát.

Nem túl biztató makrogazdasági jelzést kaptak az amerikai tőzsdék nyitás előtt: a tartós javak megrendelései a vártnál nagyobb mértékben csökkentek áprilisban. A márciusi 2,7 százalékos havi növekedés után áprilisban a várt 1,4 százalék helyett 1,7 százalékkal csökkentek. Ezt elsősorban a közlekedési/szállítási eszközök váratlanul nagy mértékű, 6,1 százalékos csökkenése okozta. Bizakodásra adhat okot viszont, hogy az üzleti aktivitás alakulásának az egyik legpontosabb jelzőszáma, a nem hadiipari tőkejavakra leadott megrendelések a várt 0,7 százalék helyett egy százalékkal nőttek a márciusi 0,9 százalék csökkenés után.

Az olajárak csökkentek pénteken, miután az OPEC és Oroszország a piaci kínálat megemeléséről egyeztetett a venezuelai termelés visszaesése és az amerikai szankciók miatt esetleg kieső iráni export pótlására.

A Brent nyersolaj ára az amerikai kereskedés kezdetén 2,27 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 77,00 dolláron, a WTI ára pedig 2,66 százalékkal 68,83 dollárra csökkent. A Brent és a WTI idei csúcsot állított májusban a 2014 véginek megfelelő árszinten. A Brent 20 százalékkal, a WTI 16 százalékkal áll az év eleji árszint felett.

Az arany ára csütörtökön emelkedett, unciánként 1300 dollár fölé nőtt az észak-koreai tárgyalások lemondásának a hírére. Az arany ennek köszönhetően több mint egy százalékos heti áremelkedés elé nézhet, március óta a legmagasabbra. Az amerikai kereskedés kezdetén a határidős jegyzés legközelebbi kontraktusa 1305,20 dolláron állt, ami 0,06 százalékos áremelkedésnek felel meg.

A dollár erősödött, az euró gyengült. Az eurót 1,1659 dolláron jegyezték, 0,51 százalékkal gyengébben.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK