A befektetők hónapok óta csak egy maroknyi részvényt, a legnagyobb, legerősebb vállalatok papírjait tartották biztos befektetésnek a bizonytalan időkben.

Ezek a vezető részvények aztán az elmúlt évben jó 12 százalékkal tolták feljebb az S&P 500-as vezető részvényindexet. Sokan kongatták is a vészharangokat, hogy az ennyire, csak a néhány legnagyobb részvényre koncentrálódó rally nem lehet hosszú életű.

Egyre többen vesznek részt az emelkedésben

Azonban az elmúlt időszakban napvilágra került adatok szerint az amerikai gazdaság a magasabb kamatlábak ellenére is tartja magát, a közelgő recessziótól való félelem egyre inkább elhalványul.

Így néhány befektető elkezdett pozíciókat kiépíteni olyan szektorokban is, amelyek idén nem voltak népszerűek, beleértve a kis kapitalizációjú részvényeket, az energiaipari részvényeket és az iparvállalatok részvényeit: ezek mindegyike erőteljesen emelkedett eddig júniusban – írja elemzésében a Reuters.

Látjuk a jeleit, hogy a gazdaság ellenállóbb lesz az ellenszéllel szemben. Emiatt okunk van azt hinni, hogy az év elején tapasztalt pesszimizmus indokolatlan lehetett és ez a piac erősebb teljesítményét hozhatja magával

– mondta Tim Murray, a T Rowe Price brókercég stratégája. Ők emiatt növelték a kisebb kapitalizációjú részvények súlyát, ezek a papírok szoktak a fellendülés legközvetlenebb haszonélvezői lenni. A kis kapitalizációjú vállalatokat tartalmazó Russell 2000 Small Cap index ebben a hónapban 6,6 százalékkal emelkedett.

Júniusban jól teljesített még az energiaszektor és az ipari szektor, mindkettő hat százalék körüli hozamot produkált az elmúlt két hétben. Ezzel szemben a technológiai súlyú Nasdaq 100 ebben a hónapban körülbelül csak két százalékkal erősödött, igaz év eleje óta már 33 százalékot a mesterséges intelligencia körüli felhajtásnak köszönhetően.

A szokatlan dominancia kezd eltűnni – jelentette ki Howard Silverblatt, az S&P Dow Jones Indices vezető indexelemzője, utalva arra, hogy az első öt hónapban az indexemelkedés szinte kizárólag hét részvénynek, a Applenek, a Microsoftnak, az Alphabetnek, az Amazonnak, az Nvidiának, a Metának és Teslának volt köszönhető.

A vártnál erősebb munkaerőpiaci és fogyasztói kiadásokról szóló adatok nyomán egyre több befektetési bank vizsgálja felül idei előrejelzéseit. A Goldman Sachs a múlt héten 35 százalékról 25 százalékra csökkentette a következő 12 hónapban bekövetkező recesszió valószínűségét.

A befektetők a jövő héten a keddi amerikai fogyasztói áradatokat figyelik, hátha jelét látják annak, hogy a Fed kamatemelései továbbra is hűtik az inflációt anélkül, hogy a növekedésnek komolyan ártanának. A Fed szerdán zárja kétnapos monetáris politikai ülését, és bár a legtöbb piaci szereplő arra számít, hogy az amerikai jegybank változatlanul hagyja a kamatlábakat, sokan azt is figyelik majd, hogy a döntéshozóknak mekkora hajlandósága van a jövőbeni szigorításokra.

Van persze, aki szerint túl korai még az optimizmus. A Capital Economics elemzői szerint a kis kapitalizációjú részvények rallyja valószínűleg korai volt, mivel ők a következő hónapokban gyengébb növekedésre számítanak.

A csütörtökön közzétett adat szerint a vártnál több új munkanélküliségi kérelem érkezett, ami annak lehet a jele, hogy a munkaerőpiac lehűlhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!