A gyors ütemű áremelkedés már nem kedvez a gazdaságnak, ezen belül a lakosság számára már a mindennapi bevásárlásoknál is szembeötlő lehet az árváltozás. Ugyanakkor vannak olyan befektetések, melyek kamata az inflációtól függ. Ilyen például a Prémium Magyar Állampapír (más néven PMÁP). Egy ilyen befektetés hozama érdemben emelkedhet az új inflációs kilátások mellett. Sőt a nyereség mértéke már meghaladhatja a jelzáloghitelek kamatát. Vagyis akár kölcsönből is megérheti ezt a befektetést választani - írja a hvg.hu

A portál végigveszi, hogyan is működik a prémium állampapír, miért emelkedhet a kamat a 2024. március és 2025. március közötti időszakban 18,8 százalékos szintre. Valamint, hogy mekkora tényleges kamatkifizetések várhatók az egyes állampapír-konstrukcióknál. 

Itt jön el tehát a kulcskérdés: Megéri hitelből finanszírozni a befektetést?

A hvg.hu szerint érdemesebb a hosszabb futamidejű befektetéssel foglalkozni, ezzel ugyanis még rövidebb idő alatt is nagyobb nyereséget lehet elérni. 

A teljes futamidő végén 40 millió forintból a lap számításai szerint akár 65,4 millió forintot is lehet csinálni, de a megtakarítás értéke  - mindenféle bűvészkedés nélkül is nagy eséllyel elérné a 61 millió forintot.

Ráadásul mivel a hozam jelentős része a futamidő első felében keletkezik - hiszen ebben az időszakban magasabb inflációt várnak - a futamidő alatti kiszállás esetén a nyereség egy jó része realizálható.

 

Az éves áremelkedés, az infláció már hónapok óta folyamatosan emelkedik: a KSH adatai alapján 2022. novemberében az éves átlagos drágulás mértéke 22,5 százalék volt. Előrejelzések alapján az áremelkedés sokáig velünk maradhat, várhatóan az év végére térhet vissza az infláció az egyszámjegyű tartományba. Éppen ezért a jegybank is felemelte a 2023-as éves prognózisát, az MNB szerint 15–19,5 százalék közé várható az áremelkedés idén.

Most ugrik a majom a vízbe: íme a feltételek

Hitelből állampapírt? Jól hangzik, de néhány kritériumnak meg kell felelni, a cikk hosszan sorolja őket: például hitelképesnek kell lennie az igénylőnek. Jelzáloghitelről lévén szó ehhez szükség van egy megfelelő értékű, tehermentes ingatlanra. A törlesztőrészlet megfizetéséhez elegendő jövedelemmel kell rendelkezni, a pénzintézet nem fogadja el a vásárolt állampapírt garanciaként. Az említett 40 millió forintos jelzáloghitel havi törlesztőrészlete 357 ezer forint, ennek fizetéséhez minimum 600 ezer forintos igazolt nettó jövedelemre van szükség.

És a jó jövedelem és a megfelelő fedezet még nem garancia semmire, meg kell felelni a bank valamennyi elvárásának. Befektetési oldalon egyszerűbb szabályok vannak: elsődleges forgalmazásban kizárólag természetes személy vásárolhat ilyen befektetést. A vásárláshoz pedig szükséges megfelelő pénz-, és értékpapírszámlával rendelkezni. A megtakarítás megvásárolható a legtöbb banknál, illetve a Magyar Államkincstárnál is.

Végül jöjjenek a kockázatok

A hiteloldalon - a korábban kínál lehetőségekkel szemben - a lap szerint nincs mitől tartani. A kölcsön ugyanis 10 évig fix kamatozású, vagyis a befektetés időtartama alatt a hitelkamat és ezáltal a törlesztőrészlet nem módosulhat.

Ott van viszont a jövedelmi, bevételi helyzet átalakulásából eredő kockázat: jövedelem érdemi csökkenése ugyanis veszélyeztetheti a törlesztőrészlet megfizetését. Ugyanakkor ilyen helyzetben idő előtt zárható a pozíció, az állampapír eladásából kifizethető a teljes tartozás. Durván fél évet követően már veszteség nélkül lehet kiszállni a konstrukcióból: megérheti annak is, aki rövid távon nem érez bizonytalanságot a munkahelyével kapcsolatban.

A befektetés oldalán a kamat viszont változó, ugyanakkor pontosan látható az, hogy mikor és mi alapján változik a befektetés kamata. Vagyis rossz hír esetén – érdekes módon ez jelen esetben az gyorsan csökkenő áremelkedés – a papír konstrukció még fájdalommentesen megszüntethető.

Természetesen egy államcsőd esetén az állampapírok kifizetésével is gond lehet - hívja fel a figyelmet az írás. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy forint befektetésről beszélünk, egy állam pedig igazából a saját hazai fizetőeszközében nem mehet csődbe. Emellett azt is hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben sincs reális esély a magyar államcsődre.

A visszaváltás költségének érdemi emelkedésére sem számítanak, ugyanis ez alapjaiban rengetné meg a lakosság állampapírokba vetett bizalmát. Márpedig a kormány továbbra is szeretne finanszírozási oldalon a hazai lakosságra támaszkodni.

Az emberi tényezőre is felhívja a figyelmet a lap: mindenkinek alaposan át kell gondolnia, hogy belevág-e egy ilyen összetett konstrukcióba. Ehhez ugyanis komoly tudatosság és pénzügyi fegyelem szükséges - hangsúlyozzák. 


 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!