Elsősorban a turisztikai szektorban érdekelt cégek részvényei szenvedték meg első körben a brüsszeli terrortámadást a tőzsdéken, azonban a csökkenés rövidebb távú lesz, akárcsak a légitársaságok részvényei esetében - vélték a CNBC.com-nak nyilatkozó szakértők. A német TUI Group részvényei például 3,4, az Accor-csoport papírjai 3,85 százalékos csökkenéssel zárták a napot. Ugyanakkor a szektor egésze bár rosszul szerepelt, azért a hatás nem volt drámai, az Euro Stoxx 600 Travel & Leisure szektorindexe 1,7 százalékkal zárt alacsonyabban, mint egy nappal korábban.

Napon belül ugyan a légitársaságok részvényei is estek, azonban jó részük a nap végére némileg talpra állt. Bár többségük mínuszban fejezte be a napot, összeomlásról nem lehet beszélni. A Lufthansa  1,33, a Ryanair 2,6, a WizzAir 1,75, az AirBerlin 1,3 az Easyjet 0,2 százalékot veszített értékéből.

Elsődleges hatásként a piacon ilyenkor a menekülést lehet tapasztalni a biztonságosabbnak vélt befektetések felé, ezt láttuk a dollár erősödésében is - mondta a portálnak Bob Parker, a Credit Suisse szenior tanácsadója. Ez eredményezhet alacsonyabb államkötvényhozamokat is az eurózónában, de azok ott már így is rendkívül alacsonyak. Parker szerint a gyors, hirtelen esés elég tipikus terrortámadások után a részvénypiacon, de ez jellemzően rövidebb távon tapasztalható csak. Ami komolyabb hatással járhat az, ha a fogyasztói bizalom megrendül.

Ha a fokozott biztonsági intézkedések általánossá válnak Európa szerte, márpedig úgy tűnik ez következik, annak negatív hatása lehet a fogyasztói bizalomra. A fogyasztói bizalom által közvetlenül érintett szektorokban az elmúlt három hónapban javult a helyzet, szóval most az negatív hír az lehet, ha itt látunk negatív hatást - magyarázta Parker.

Az utazási, turisztikai szektorra lehet a leginkább negatív hatása az újabb támadásoknak az összefoglaló szerint. A tavaly novemberi párizsi terrortámadásokat követő héten a francia fővárosba közlekedő repülőjáratok lemondási aránya elérte a 21 százalékot, az új foglalások 27 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!