A határidős indexjegyzések alapján a főbb indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,7-0,9 százalék veszteséggel kezdhetik a kereskedést.

Az árfolyamok a technológiai ágazat részvényeinek vezetésével csökkenhetnek az Apple lefelé korrigált bevétel előrejelzése miatt.

Az Apple a szerdai amerikai tőzsdei zárás után a világgazdasági lassulásra és az amerikai-kínai kereskedelmi viszályra hivatkozva a korábban jelzett 89-93 milliárd dollárról 84 milliárd dollárra fogta vissza tavalyi negyedik negyedévre eső első pénzügyi negyedéves bevételére és 38,0-38,5 százalékról 38 százalékra a bevételarányos jövedelmezőségére vonatkozó előrejelzését.

Ugyanerre az okra visszavezethető módon az ázsiai tőzsdeindexek túlnyomó része is mélyen mínuszban indította a csütörtöki globális kereskedést. Tokió 0,3 százalék, Szöul 0,8 százalék, Hongkong 0,4 százalék, Sanghaj 0,2 százalék veszteséget mutatott az európai kereskedés kezdete előtt mintegy másfél órával.

Szerdán a főbb európai értékpapírpiacok veszteséges kezdés után vegyes zárással fejezték be az év első kereskedési napját. A befektetői hangulatot nem javította, hogy a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet szerdán publikált felmérése alapján decemberben tovább csökkent és 2016 eleje óta a leggyengébb teljesítményt nyújtotta az euróövezeti feldolgozóipar.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek egyaránt 0,13 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,27 százalék veszteséggel fejezte be a szerdai kereskedési napot. Londonban 0,09 százalék emelkedést ért el az FTSE-100 tőzsdeindex, a frankfurti DAX index 0,20 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index 0,87 százalékkal süllyedt. Madridban 0,12 százalék, Milánóban 0,04 százalék emelkedést ért el a tőzsdeindex zárásra.

Az olajár csütörtökön tovább csökkent a túltermelés és a világgazdasági növekedés lassulása miatt. Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy másfél órával a Brent 1,20 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 54,25 dolláron, a WTI ára pedig 2,06 százalékkal 45,58 dollárra csökkent.

Az eurót 0,21 százalékkal jegyzik erősebben 1,1366 dolláron, az arany ára 0,76 százalékkal unciánként 1293,80 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!