A Gazdasági Versenyhivatal internetes oldalán jelent meg az a közlemény, mely szerint még októberben, a Mol-csoport két cége öt üzemanyagtöltő állomás vásárolt, és ezeket a cég a továbbiakban Mol benzinkútként működteti tovább.

Eszerint a Mol Kiskereskedelmi Ingatlan Kft. és a Mol Nyrt. 2018. október 9-én adásvételi szerződéseket kötött a Mobil Petrol Kft.-vel, a Rompetrol Kft.-vel, a W.W. Impex Kft.-vel és a Fort-Impex Kft.-vel a Pécsett, Gödöllőn, Fülöpszálláson, Jászberény, Jászjákóhalmán és Mezőkovácsházán található öt üzemanyagtöltő állomás megvásárlására.

Az eladóként megnevezett négy céget az Opten céginformációs rendszer adatai szerint érdekes kapcsolati háló köti össze. Az ingatlan eladási főtevékenységgel és 5 millió forintos törzstőkével Kaposszekcsőre bejegyzett Mobil Petrol Kft. tulajdonosai közt megtalálható a Fort-Impexet vezető Éniszné Horváth Edit, aki miközben a tavaly 155 millió forintos nettó árbevételt produkáló Rompetrolnak, a 20017-ben 167,5 milliós nettó árbevételt produkáló W. W. Impexnek is a társtulajdonosa, a Mobil Petrol társtulajdonosának, a 18 milliárd forintos nettó árbevételt lejelentő Norfolk Hungária Befektetési Zrt.-nek dolgozik, mivel ez a cég a Fort-Impex tulajdonosa.

A körbetulajdonlás azt jelezheti, hogy a Mol valójában egyetlen eladói körrel kötött üzletet. Mégpedig a magyarországi töltőállomások listáján zömmel Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Pest megyében működő, összesen 34 benzinkúttal megtalálható Mobil Petrol öt kútjára.

A Mol hazai töltőállomás-portfóliója az utóbbi években alig-alig változott: igaz, két kutat szeptember végén átvett tőle a Lukoil, de az 1082 magyarországi benzinkútból Mol márkanév alatt 360-at - de további 182-t az olasz ENI-től megvásárolt Agip hálózattal, és még mintegy 60-at különböző néven futó franchise partnereken keresztül - működtető Mol piaci tortaszelet méretén az öt új töltőállomás sem változtat érdemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!