Ilyen erős jel még nem érkezett arról, hogy igazán nagy baj közeleg

Az amerikai állampapírpiac eddigi legerősebb jelzését küldte arról, hogy hamarosan recesszió közeleg az Egyesült Államokban. Márpedig ilyenkor jellemzően kő kövön nem marad.
Lovas-Romváry András, 2019. augusztus 8. csütörtök, 16:17
Fotó: Getty Images

A Fed következő lépése körüli kérdések, illetve a globális gazdaság növekedésére vonatkozó aggodalmak és az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyaránt idegességre adnak okot a befektetőknek. Erre tett még rá egy lapáttal tegnap az amerikai állampapírpiac, amely 2007 óta a legerősebb jelzését küldte arra vonatkozóan, hogy hamarosan recesszióba süllyedhet a világ legnagyobb gazdasága - írja a Financial Times.

A három hónapos amerikai államkötvények hozama a tegnapi kereskedésben már 41,23 bázisponttal járt a 10 évesek felett, ez 2007 márciusa óta a legnagyobb különbség a rövidebb állampapír javára. A hozamgörbe hasonló mértékű invertálódása, azaz a rövidebb lejáratú állampapírok hozamának a hosszabb lejáratúak fölé emelkedése előzte meg az amerikai gazdaság recesszióba süllyedését minden esetben az elmúlt fél évszázad során.

A lap által megkérdezett elemzők szerint a világgazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmakat erősítették az utóbbi időben az új-zélandi, az indiai és a thaiföldi jegybank által végrehajtott kamatvágások, a csalódást keltő német ipari termelési adat és annak a növekvő valószínűsége, hogy Nagy-Britannia átfogó megállapodás nélkül fog kilépni az Európai Unióból októberben.

Nyakunkon a visszaesés

A következő recessziót ennél jobban nem is lehetne jelezni - mondta Mark Holman a TwentyFour Asset Management szakértője. Itt van a kereskedelmi háború a világ két legnagyobb gazdasági hatalma között, ahol mindkét fél megmakacsolta magát, az óra ketyeg és közeleg a kemény brexit, szóval igazán értelmes gondolatnak tűnik a téteket levenni egy kicsit az asztalról - tette hozzá.

Michael de Pass, a Citadel Securities amerikai állampapírok kereskedéséért felelős vezetője szeriont az amerikai hozamgörbe egyre nagyobb mértékű inverzitása arra utal, a befektetők attól félnek, hogy a Fed túl lassan fog reagálni az amerikai gazdaság lassulására.

A jelzés, amit a piac a jelek szerint küldeni kíván az, hogy a Fed le van maradva az események mögött és nagy a kockázata annak, hogy a monetáris politika hibázni fog. Egyelőre túl korai lenne biztosan azt állítani, hogy a Fed tényleg elkésett, azonban az ettől való félelem volt kétségtelenül az elmúlt napok legnagyobb piaci mozgatórugója - tette hozzá.

Elkéshet a Fed

Ráadásul a St. Louis-i Fed elnöke James Bullard kedden erre csak rátett egy lapáttal, amikor egy washingtoni eseményen kifejtette, nem lenne reális elvárni a Fedtől, hogy reagáljon as kereskedelmi háborúban elhangzó minden egyes nyilatkozatra. Szerinte ugyanis ha a Fed válaszolna minden egyes fenyegetésre és ellenfenyegetésre ebben a kötélhúzásban, akkor az jelentősen destabilizálná az amerikai monetáris politikát. A jegybankár szerint a Fed már így is reagált a fejleményekre júliusi kamatcsökkentésével, amely a kereskedelmet övező bizonytalanságra adott válaszlépés volt, egyfajta biztosítás azzal szemben, a még nem előre látott fejleményekkel szemben.

Eközben viszont a chicagói Fed elnöke, Charles Evans ennél azért enyhébb hangot ütött meg szerdán, amikor jelezte a Reuters brit hírügynökségnek, támogatná a további kamatcsökkentéseket, ha az infláció a jegybank 2 százalékos célja alatt maradna tartósan.

A határidős jegyzések alapján a piaci szereplők jelenleg több, mint 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a Fed szeptemberben 25 bázisponttal csökkenti majd az amerikai irányadó kamatokat, s 40 százalék körülit annak, hogy fél százalékkal.

Ha jön a recesszió, a tőzsde is zuhan

A hozamgörbe inverzzé válása azt jelenti, hogy a rövidebb lejáratú állampapírokért magasabb hozamot várnak el a befektetők, mint a hosszabb lejáratúakért. Ez elvileg ellentétes a pénzpiacok logikájával, hiszen a befektetési időtáv növeléséért a befektetőknek elvileg extra hozamot kellene elvárniuk. Kivéve, ha arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság lassulása miatt a Fed csökkenteni fogja rövidebb távon a kamatokat, mint ahogy azt a mostani helyzetben is tapasztalni lehet.

Attól pedig nem véletlenül tartanak a befektetők, hogy recesszió következik az Egyesült Államokban, hiszen erre ebben az évezredben mindössze két alkalommal volt példa. Mindkét recessziót az amerikai részvényárfolyamok masszív csökkenése kísérte, amely során az S&P 500-as index korábbi csúcsához képest 50 százalékot esett. A bizonytalanságot fokozza az, hogy a recessziót tényét rendszerint utólag állapítják meg a statisztikai adatok alapján, így mire hivatalosság válik, hogy recesszió van, addigra az már régen elkezdődött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2019.08.09 07:55

@krix6:
Tartalékol? A kormány? Jó vicc volt... :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.08.08 20:53

Ha én tudnám mi lesz holnap a gazdaságban......
Ezt senki nem tudja, a cikk is a jóslás kategóriája. A válságok a kapitalizmus sajátja, csak nem tudja senki mikor következik be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.08.08 20:46

mivel trump most 300 milliárd usd értékű kínai árura vet ki 25% vámot, ezért zuhan a yuan, ami láncreakciót indít el, és a végén áttételesen még az amerikai gazdaságra is visszahat.

ezért kell óvatosan bánni az ilyen intézkedésekkel, nem árt igen komoly globális elemzéseket végezni előtte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.08.08 16:36

A retkes libsik egy jó fél éve szidják a kormányt, hogy egy őszre prognosztizált válságra tartalékol!
Akkor most mi van? Libsik hol vagytok, vartyogjatok már valamit!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html