Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cégszerint a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a pénteki londoni kereskedésben 372 bázispont környékén mozgott a 356,9 bázispontos előző záró után.

A tavalyi év utolsó kereskedési napján 281 bázispontos záróértéket mértek a londoni CDS-piacon a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségekre.

A tavalyi év elején 750 bázispont feletti rekordokon jártak a magyar CDS-árfolyamok Londonban, így a 2012 első heteiben felszámított díjszabásoknál a jelenlegi drágulással együtt is még hozzávetőleg 380 ezer euróval alacsonyabb most a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.

A CMA számítási modellje alapján - amely nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - a piac jelenleg 23 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

A magyar CDS-tranzakciók pénteki drágulásának előzményeként, előző este a Standard & Poor's Londonban bejelentette, hogy negatívra rontotta a hosszú távú magyar adósosztályzatokra érvényben tartott kilátását az addigi stabilról. A cég azzal indokolta a lépést, hogy véleménye szerint tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége.

A nemzetközi hitelminősítő megerősítette a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén kötelezettségek "BB/B" szintű besorolását. Közölte ugyanakkor: legalább egy a háromhoz annak az esélye, hogy a következő egy évben leminősíti a magyar adósosztályzatokat, ha a magyar gazdaság teljesítménye számottevően gyengül, ha a bankok gyorsuló ütemben csökkentik hitelkihelyezéseiket, vagy ha a hitelminősítő megítélése szerint érdemben gyengül Magyarország külső, illetve kormányzati pénzügyi helyzete.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!