Új nyertesei és vesztesei vannak a világ borpiacának köszönhetően a klímaváltozásnak. Tavaly Argentína, Ausztrália és a Dél-afrikai Köztársaság termelése gyors növekedésnek indult. Miközben a világ élvonalába tartozó Franciaország, Spanyolország, Németország kisebb mennyiséget állított elő, mint a korábbi években. Ugyanez igaz a korábbi feltörekvőkre: Chilére és Kínára - derül ki a Quartz cikkéből.

Az aszályok és a hőség miatt 60 éves mélypontra esett vissza a bortermelés. Világszerte 25 milliárd liternyi bort készítettek. Ez a mennyiség 33 milliárd palackozására, de 9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Franciaországban 19 százalékot esett a termelés, míg Argentínában 19 százalékot növekedett.

A világ legnagyobb borkészítője az Egyesült Államok maradt így is. Ott csak 1 százalékos volt a visszaesés. A feltörekvő Kínában viszont már 5 százalékkal maradt el a tavalyi hozam az előző évihez képest. Szakértők szerint ennek nem más az oka, mint az, hogy Európában tavaly több időjárási szélsőség sem kedvezett a tőkéknek. Erősen száraz volt a nyár, nem egy viharral az ősszel, és kiugróan hideg téli napokkal.

Magyarországon az elmúlt évekhez képest nem volt kiugró változás. Az éves termés átlagosan 2,6-3,2 millió liter között mozog, tavalyra 2,8 millió litert becsültek. Ebből nagyjából 650 ezer hektoliter került a nemzetközi piacokra.

Viszont az időjárási változások abba az irányba mutatnak, hogy itthon is jelentős visszaesések jöhetnek. A becslések szerint 2050-re az Alföld nagy területei sivatagosodhatnak el - ennek jelei a Duna-Tisza-közén már látszanak -, a jelenség kezelésére pedig egyelőre nem találtak megnyugtató megoldást. De az elmúlt telek és nyarak alapján már látszik, hogy hazánk kontinentális éghajlata a mediterrán felé tolódik.

Lehetnek komoly nyertesek

Hagyományosan azt szokás mondani a borhoz szükséges szőlőről, hogy az csak az északi félgömbön a 30-50., a déli félgömbön a 20-40. szélességi fokok között terem meg. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a határ északon feljebb csúszott és olyan országokba is belekezdtek a termelésbe, mint az Egyesült Királyság, Dánia vagy Svédország.

Az Egyesült Királyságban ma már több mint 500 szőlőskert van 2330 hektáron, ami több mint kétszerese a tíz évvel ezelőtti számnak. A pezsgők a bortermelés 66 százalékát adják. A legnépszerűbb szőlőfajták pezsgőkészítéshez a Champagne régióban is használt chardonnay, pinot noir és pinot meunier - ahogy arról a Napi.hu korábban írt.

A nagy átalakulás nyertesének jósolják még Michigant, és Tasmaniát is.

Szűkül az olló

Viszont az ellátásban - további termelésbeli visszaesés miatt - komoly gondok jelentkezhetnek. A borfogyasztás ugyanis évről évre átlagosan 2-5 százalékkal nő. Tavaly sem volt ez másként, és a jóslat idénre is két százalékot meghaladó értéket jósol.

Egyelőre még kiutat jelent, hogy a bor értékesítése általában nem egy év alatt zajlik. Az évjáratok miatt átfedések vannak, vagyis a probléma még kitolódhat jó pár évvel.

A fotó forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!