Időjárási katasztrófa boríthatja a megszokott rendet - súlyos válság jöhet

Közel 10 százalékkal esett a világ bortermelése az előző évhez képest. Az éghajlat gyors változása miatt a tradícionális termesztők bajban vannak, a jövő pedig nem túl rózsás. Egy-két ország nyert a változáson. Hamarosan Magyarországon is szembesülhetünk a problémákkal.
Szabó Dániel, 2018. április 27. péntek, 15:38
Fotó: Pixabay

Új nyertesei és vesztesei vannak a világ borpiacának köszönhetően a klímaváltozásnak. Tavaly Argentína, Ausztrália és a Dél-afrikai Köztársaság termelése gyors növekedésnek indult. Miközben a világ élvonalába tartozó Franciaország, Spanyolország, Németország kisebb mennyiséget állított elő, mint a korábbi években. Ugyanez igaz a korábbi feltörekvőkre: Chilére és Kínára - derül ki a Quartz cikkéből.

Az aszályok és a hőség miatt 60 éves mélypontra esett vissza a bortermelés. Világszerte 25 milliárd liternyi bort készítettek. Ez a mennyiség 33 milliárd palackozására, de 9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Franciaországban 19 százalékot esett a termelés, míg Argentínában 19 százalékot növekedett.

A világ legnagyobb borkészítője az Egyesült Államok maradt így is. Ott csak 1 százalékos volt a visszaesés. A feltörekvő Kínában viszont már 5 százalékkal maradt el a tavalyi hozam az előző évihez képest. Szakértők szerint ennek nem más az oka, mint az, hogy Európában tavaly több időjárási szélsőség sem kedvezett a tőkéknek. Erősen száraz volt a nyár, nem egy viharral az ősszel, és kiugróan hideg téli napokkal.

Magyarországon az elmúlt évekhez képest nem volt kiugró változás. Az éves termés átlagosan 2,6-3,2 millió liter között mozog, tavalyra 2,8 millió litert becsültek. Ebből nagyjából 650 ezer hektoliter került a nemzetközi piacokra.

Viszont az időjárási változások abba az irányba mutatnak, hogy itthon is jelentős visszaesések jöhetnek. A becslések szerint 2050-re az Alföld nagy területei sivatagosodhatnak el - ennek jelei a Duna-Tisza-közén már látszanak -, a jelenség kezelésére pedig egyelőre nem találtak megnyugtató megoldást. De az elmúlt telek és nyarak alapján már látszik, hogy hazánk kontinentális éghajlata a mediterrán felé tolódik.

Lehetnek komoly nyertesek

Hagyományosan azt szokás mondani a borhoz szükséges szőlőről, hogy az csak az északi félgömbön a 30-50., a déli félgömbön a 20-40. szélességi fokok között terem meg. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a határ északon feljebb csúszott és olyan országokba is belekezdtek a termelésbe, mint az Egyesült Királyság, Dánia vagy Svédország.

Az Egyesült Királyságban ma már több mint 500 szőlőskert van 2330 hektáron, ami több mint kétszerese a tíz évvel ezelőtti számnak. A pezsgők a bortermelés 66 százalékát adják. A legnépszerűbb szőlőfajták pezsgőkészítéshez a Champagne régióban is használt chardonnay, pinot noir és pinot meunier - ahogy arról a Napi.hu korábban írt.

A nagy átalakulás nyertesének jósolják még Michigant, és Tasmaniát is.

Szűkül az olló

Viszont az ellátásban - további termelésbeli visszaesés miatt - komoly gondok jelentkezhetnek. A borfogyasztás ugyanis évről évre átlagosan 2-5 százalékkal nő. Tavaly sem volt ez másként, és a jóslat idénre is két százalékot meghaladó értéket jósol.

Egyelőre még kiutat jelent, hogy a bor értékesítése általában nem egy év alatt zajlik. Az évjáratok miatt átfedések vannak, vagyis a probléma még kitolódhat jó pár évvel.

A fotó forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.04.28 07:55

A termelők és az újságírók nem unják már ezt a sok termelői sírást, nyavalygást?
Minden évben, menetrend szerint, időjárástól függetlenül, ugyanabban az időszakban ugyanaz a sírás megy. Sorra az összes jól tartott, támogatott termelő.
Eközben szüret után mindig az derül ki, hogy bőséges, rekord termések vannak, de mégis drágítják.
Duplán jól járnak, mert támogatják őket, és emelik az árakat.
A sajtónak nem kellene teret adni a síró, nyavalygó gazdáknak, hanem azt kellene mondani nekik, ha nem jó, menjetek el a gyárakba operátornak.
Ott van havi fix pénz, és nem kell aggódni a termés miatt. Csak nincs súlyos milliós támogatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html