Az ajánlattevő kiléte ugyan ismeretlen, de az ajánlati ár a Világgazdaság csütörtöki írása szerint 2 milliárd euró lehet, igaz azt pontosan nem lehet tudni, hogy ez az összeg a Deutsche Telekom részesedésére szól-e vagy az ajánlat ekkora összegre értékeli a Magyar Telekomot - olvasható a portálon.

Ezzel a durván 645 milliárd forintos összeggel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a lap által megkérdezett befektetési szolgáltatók irreálisnak tartják. Ennek hátterében az állhat, hogy a Magyar Telekom piaci kapitalizációja jelenleg 422 milliárd forint, a saját tőkéje pedig 547 milliárd forint. Éppen ezért, ha az ajánlat a teljes cégre vonatkozna, akkor az 18, míg ha csupán a Deutsche Telekom részesedésére vonatkozna, akkor 99 százalékkal haladja meg a saját tőkét, míg a kapitalizációnál 53, illetve 158 százalékkal magasabb.

A Magyar Telekom sajtóosztálya nem kívánta kommentálni a hírt. A Bloombergnek adott nyilatkozatában a Concorde elemzője, Gaál Gellért viszont kiemelte, hogy a piaci pletyka a Világgazdaságban megjelent cikken alapul, és a befektetők ebből esetlegesen azt a következtetést vonhatják le, hogy az ajánlat mögött állami háttérrel rendelkező cégek állhatnak.

Ám a Concorde elemzője szerint nem világos, hogy a Deutsche Telekom miért akarná eladni magyar érdekeltségét.

Csütörtökön a Magyar Telekom árfolyama újabb 5,5 százalékot erősödött, amelynek hatására elmondható, hogy a hétfői záráshoz képest már több mint 8 százalékot erősödött a vállalat árfolyama.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!