Nem nagyon érdemes már amerikai részvényeket vásárolni - állítják a Goldman Sachs elemzői azután, hogy hétfőn rekordmagasságban zárt az S&P 500-as részvényindex. A befektetési bank szakértői szerint a következő időszakban ugyan még egy kicsit feljebb mehet a piac, azonban ezután egy jó 12 hónapon át tartó lemorzsolódás következhet.

David Kostin, a Goldman vezető részvénystratégája szerint a következő hónapokban legfeljebb 2150 pontig, a tegnapi záróárnál egy százalékkal magasabbra kapaszkodhat a mutató értéke, azonban év végén már csak 2100 pont körül jár majd - írja a CNBC.com.

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban napvilágot látott adatok szerint az amerikai gazdaság növekedése alacsonyabb volt a reméltnél, a Goldman elemzői kitartanak véleményük mellett, amely szerint a Fed szeptemberben kezdheti meg a kamatok emelését, igaz ezt a mostani fejlemények fényében várhatóan alaposan mérlegeli majd. A portál szerint a mostani határidős piaci árakból arra lehet következtetni, a szereplők csak 52 százalékos esélyt látnak arra, hogy a Fed idén egyáltalán szigorít, a szeptemberi kamatemelés esélye pedig 20 százalék az árazások szerint.

Árfolyamnyereség? Felejtős.

A részvénybefektetők Kostin szerint most nem nagyon számíthatnak árfolyamnyereségre, persze ezt a vállalati osztalékok némileg ellensúlyozhatják. Becsléseik szerint a részvénybefektetéseken év végéig elérhető átlagos 2 százalékos nyereség teljes egészében az osztalékokból származik majd, a következő 10 évben 46 százalékosra teszik ennek arányát a részvényeken elérhető nyereségen belül. Ez éles ellentétben áll a 2009 márciusa óta látott képpel, azóta a részvénybefektetők nyereségük 80 százalékát a 220 százalékkal emelkedő S&P 500-as indexnek köszönhetik.

A következő két évben az S&P 500-as index kosarában szereplő részvények osztaléknövekedésének mediánja 8 százalék lehet - mondta Kostin - azonban figyelembe véve a cégek nagy készpénzállományát, ez az ütem magasabb is lehet. Szerintük a részvénybefektetéseken a következő 10 évben évente átlagosan 5 százalék hozamot lehet majd elérni, azonban most már érdemes a növekvő osztalékú papírokra koncentrálni. Ilyen lehet a Goldman elemzőcsapata szerint a Ford Motor, a Coca-Cola, a Pfizer, a Lockheed Martin és a Verizon.

Kostin felhívta a figyelmet, a piac további emelkedését a gyengülő gazdasági növekedés és a Fed várható kamatemelése mellett annak drágasága is akadályozhatja. Az S&P 500-as index átlagos P/E hányadosa jelenleg 18,2, ami historikusan igen magasnak tekinthető. Így ha a cégek azt szeretnék, hogy részvényeseik pozitív hozamokat tudjanak felmutatni, növelni kell osztalékukat vagy saját részvényeket kell vásároljanak.

A Goldman szakértői szerint a cégek ilyen formában idén összesen ezermilliárd dollárt juttathatnak vissza részvényeseinek. Az osztalékfizetések ebből 400 milliárd dollárt tehetnek ki, ez 7 százalékkal lenne magasabb a tavalyi értéknél, a 600 milliárd dollárnyira becsült saját-részvény vásárlások 18 százalékos bővülést jelentenének.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!