Japánon kívül Ázsia többi része meglehetősen erősnek tűnik, ideértve Malajziát és Dél-Koreát. Európában Lengyelország és Magyarország profitál a növekvő német exportból, amelyhez szolgáltatásaikkal járulnak hozzá - mondta Michael Hasenstab, a magyar állampapírok legnagyobb befektetőjeként számon tartott Franklin Templeton portfóliómenedzsere a Barron's magazin azon kérdésére, hogy hol látja a legnagyobb befektetési lehetőségeket a globális kötvénypiacon. Szerinte az említett országok alacsony eladósodottsági szintje és kedvezőbb növekedési adatai ezt bizonyítják, s sok országban ezek közül magasabb a rövidebb futamidejű kamatok szintje és a devizájuk alulértékelt.

Marad a nagy likviditás

Hasenstab a jelenlegi, globálisan alacsony kamatkörnyezetben nem számít arra, hogy a kamatok robbanásszerűen emelkedésnek indulnának, azonban a hozamok lassan emelkednek majd, ahogy a Fed egyre inkább kivonul a kötvényvásárlási programjából. A magasabb amerikai kamatok jobban összhangban állnak majd a jelenlegi 3 százalék körüli amerikai növekedéssel és a 2 százalék körüli inflációval. Ez azt jelenti, hogy az amerikai államkötvények a következő időszakban negatív hozamot biztosítanak majd, s ezért szükséges, hogy a befektetők globálisan gondolkodjanak - mondta.

Az ECB múltheti kamatcsökkentése szerinte azt jelzi, hogy az európai jegybank a Bank of Japannel párhuzamosan folytatja smajd a pénznyomtatást, így a globális likviditás változatlanul bőséges marad. Így ha lesznek is volatilisebb időszakok, a félelmek a Fed kötvényvásárlási programjának csökkentésével kapcsolatban eltúlzottak.

A cég Global Total Return alapja nem csak államkötvényeket, de vállalati kötvényeket is vásárol. A csődök alacsony aránya, az amerikai növekedés beindulása szerinte azt mutatja, hogy érdemes amerikai vállalati kötvényeket vásárolni, ezek az alapkezelő kedvencei. Igaz, hogy ezek most nem annyira olcsóak, mint pár évvel ezelőtt, azonban a magasabb kamatozású amerikai vállalati kötvényekkel még mindig jó hozamot lehet elérni, s a cégek fundamentumai jók.

Kína húzóerő marad

Szerinte a kínai gazdaság az, aminek megítélésében a leginkább eltér a véleménye a befektetői közösség átlagától. Úgy gondolja, a piac jelenleg túlzott figyelmet szentel a lassulásról árulkodó ipari termelési adatoknak, azonban a többi tényezőt Kínával kapcsolatban figyelmen kívül hagyják. Többek között azt, hogy tízmillió számra költöznek az emberek a vidéki Kínából a nagyvárosokba. Ekkora bevándorlás hatalmas infrastrukturális beruházásokat tesz szükségessé, igaz, ezek mérete kisebb lesz a korábbiaknál, azonban a minőségük javulni fog. Ez, és a növekvő lakossági fogyasztás teljesebb képet ad a Kínai gazdaságról, mint az egy szál ipari termelési adat.

Ő nem aggódik a kínai bankrendszer állapota miatt. Nyilván vannak rossz befektetési termékeik, s lesznek olyan, a szabályozási rendszer határán működő intézmények, amelyek csődjéről lehet majd olvasni az elkövetkező időszakban, azonban ezek mérete szerinte nem akkora, hogy fenyegetné az ország pénzügyi rendszerét. A kínai árnyékbankrendszer mérete kicsinek tekinthető az egész pénzügyi rendszerhez képest.

Szerinte Kínában a növekvő lakossági fogyasztás adja a kulcsot a tartósan magas gazdasági növekedéshez, a 7 százalék körüli kínai GDP növekedésből szerint 5 százalék ennek lesz köszönhető. S a kínai gazdaság az, amely számos ázsiai, Kínába exportáló gazdaságot vonzóvá tesz.

Ukrajna is jó lesz, mint Magyarország

Hasenstab kiállt a jelentős súlyt képviselő ukrán államkötvény portfóliójuk mellett is. Mint mondta, Ukrajna szerint képzett munkaerővel, hatalmas mezőgazdasági potenciállal és ipari termelői bázissal rendelkező ország, amely ha megfelelő mennyiségű beruházást hajtanak végre, fejlődni tud. A gazdaság hosszútávú lehetőségei mellett fontos tényező, hogy az ország viszonylag alacsony eladósodottság mellett vágott neki a válságnak. Az államadósság nagysága a GDP mindössze 40 százaléka, miközben az uniós átlag 87 százalék körül van.

Szerinte az új ukrán vezetés kifejezetten konstruktívnak tekinthető a válság kirobbanása óta. A válsághelyzetben olyan gazdasági reformcsomagot fogadtak el, amelyre korábban nem lett volna lehetőség és az IMF-el is jó megállapodást kötöttek. Az árfolyam szabadabban mozog, s ez teret ad a hrivnya leértékelődésének, ami lökést adhat az exportnak.

A szakember az ukrán államkötvényekbe történt befektetésüket nem tartja kockázatosabbnak néhány korábbi, a piac által furcsának tartott lépésénél. Példaként hozta fel, hogy a pénzügyi válság során ugyan Litvánia átmenetileg fizetési nehézségekkel küzdött. Amikor nem tudtak hozzáférni a nemzetközi pénzpiacokhoz, akkor a Templeton biztosított számukra likviditást, s mára Litvánia jó adóssá vált, senki sem kérdőjelezi meg fizetőképességét. Hasonló volt a helyzet néhány éve Magyarországgal kapcsolatban is - mutatott rá - itt két-három év kellett ahhoz, hogy a befektetési kifizetődővé váljon. Erre számít Ukrajna esetében is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!