A lengyel jegybank közleménye szerint vasárnap késő éjszakai ülésén úgy döntött, hogy kész megfelelő mennyiségű likviditást biztosítani annak a két banknak, amelyek a múlt héten kirobbant korrupciós botrány középpontjában állnak. A botrány nyomán a múlt héten mondott le a lengyel bankfelügyelet elnöke - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A lengyel Pénzügyi Stabilitási Bizottság (KSF), amelynek tagja a lengyel jegybank is, kész arra, hogy végrehajtsa azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek támogathatják a bankrendszer stabilitását - áll a Getin Noble Bank SA és az Idea Bank SA helyzetével foglalkozó ülést követően kiadott sajtóközleményben. A két bank rendelkezik jelenleg a legalacsonyabb tőkemegfelelési mutatóval a lengyel bankszektorban. A KSF megállapítása szerint a lengyel bankrendszer helyzete jelenleg stabilnak tekinthető.

A múlt héten kirobbant botrányt követően a két bank részvényei szabadesésbe kezdtek a Varsói Értéktőzsdén. A Getin Bank papírjai ma délelőtt további 12 százalékot estek, így egy hét leforgása alatt korábbi értéküknek immár 45 százalékát veszítették el. Az Idea Bank papírjai ma enyhén emelkedtek, de így is 23 százalékkal állnak alacsonyabban, mint egy héttel korábban.

A botrányt múlt héten azok a sajtóértesülések robbantották ki, amelyek szerint a lengyel bankfelügyelet elnöke a bankok helyzetének kedvező elbírálásáért cserébe pénzt, illetve egy általa megnevezett jogi szakértő megbízását kérte a két bank tulajdonosától. A botrány nyomán a felügyelet elnöke lemondott. Nem csak a két bank, hanem az összes pénzintézet részvényeit elérték a botrány kedvezőtlen hatásai. A befektetők ugyanis a Bloomberg szerint attól tartanak, hogy ha a két bajba került pénzintézetet állami pénzen kellene megmenteni, akkor az ehhez szükséges forrásokat a pénzügyi szektor extra hozzájárulásaiból fedezné a kormányzat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!