Jó hírek érkeztek az amerikai gazdaságról

Gyorsult az amerikai gazdaság évesített növekedési üteme idén a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest, a bővülés nagyobb ütemű volt az október végén ismertetett első becslésnél és a szakértők által vártnál is - írta az MTI. A vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma is a múlt héten.
Domokos Erika, 2019. november 27. szerda, 15:56
Fotó: Getty Images

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete szerdán azt közölte, továbbra sem végleges adatként, hogy a szeptember végével záródott idei harmadik negyedévben az amerikai hazai össztermék (GDP) évesített növekedési rátája 2,1 százalék volt. Az október végén ismertetett első becslésben 1,9 százalékos növekedés szerepelt, és arra számítottak a szakértők, hogy ugyanez az adat szerepel majd a szerdai második becslésben is.

Az amerikai gazdaság a második negyedévben 2,0 százalékkal, az első negyedévben 3,1 százalékkal bővült.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, 2,9 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben, míg a másodikban 4,6 százalékkal, az elsőben pedig 1,1 százalékkal.

A személyes fogyasztások árindexe 1,5 százalék volt a második negyedévben mért 2,4 százalék után, az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index pedig 2,1 százalék volt július-szeptemberben, míg az előző negyedévben 1,9 százalék.

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma

A washingtoni munkaügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 213 ezer volt a november 22-én zárult héten, ami 15 ezerrel alacsonyabb az egy héttel korábbinál. Elemzők nagyobb, 221 ezres számmal számoltak - írta az MTI.

Már a 247. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 1500-zal, 219 ezer 750-re süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 57 ezerrel, 1 millió 640 ezerre, 1973 augusztus 4-ike óta a legalacsonyabb szintre esett a november 15-ével végződött héten. Már a 137. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 13 ezerrel, 1 millió 680 ezer 500-ra süllyedt. Ez a szám 134. hete áll kétmillió alatt.

Jóllehet a gazdasági növekedés lassulásával párhuzamosan a foglalkoztatottság is szerényebb ütemben bővül, az adatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiaci helyzet továbbra is stabil. Az amerikai gazdaságban az idén havi átlagban 167 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami azonban jóval kevesebb a tavalyi 223 ezres átlagnál. Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség.

Októberben a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 128 ezerrel bővült az előző havi 180 ezres növekedés után. Elemzők 95 ezres emelkedésre számítottak októberről. A munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra emelkedett.

Vegyesen indult a kereskedés a tőzsdéken
New Yorkban a DJIA-30 index 0,14 százalék veszteséget, az S&P-500 index ugyanakkor 0,13 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 0,24 százalék nyereséget mutatott a kereskedés kezdetén a keddi záróértékéhez képest. A New York-i tőzsdenyitáskor vegyesen mozogtak a vezető európai börzék irányadó mutatói. Londonban a FTSE 0,41 százalék, Frankfurtban a DAX pedig 0,28 százalék erősödést, Párizsban a CAC ugyanakkor 0,02 százalék gyengülést jelzett. Az amerikai kereskedés kezdetén a globális kereskedelemben a WTI nyersolaj ára 14 centtel (0,24 százalékkal) 58,27 dollárra gyengült, a Brent ára pedig 7 centtel (0,11 százalékkal) 63,14 dollárra süllyedt. Az arany ára unciánként 0,41 százalékkal (5,95 dollárral) 1461,45 dollárra csökkent - írta az MTI.
Az eurót 1,1002 dolláron jegyezték a kora reggeli 1,1014 dollár után.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK