Jól indult a nap a tengerentúlon

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 26. szerda, 16:05
Fotó: Shutterstock

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,17 százalék, az S&P-500 index 0,05 százalék, a Nasdaq Composite index 0,08 százalék emelkedést mutatott.

Kedden a Wall Street indexei veszteséggel, a főként technológiai papírokat követő Nasdaq Composite pedig szerény nyereséggel zárt.

A befektetői hangulat meghatározó tényezője szerdán a Fed két napos monetáris politikai ülését követő bejelentés helyi idő szerint kora délután, európai idő szerint este nyolckor. A piac szinte kész ténynek tekinti, hogy a Fed 25 bázisponttal megemeli az irányadó dollárkamatot, az idén immár harmadik, a monetáris szigorítás 2015-i kezdete óta pedig nyolcadik alkalommal.

A kész ténynek tekintett kamatemelés mellett a befektetőket leginkább a Fed gazdasági növekedési kilátásokról alkotott véleménye és monetáris politikai irányvetése foglalkoztatja. A piaci konszenzus jelenleg mintegy 80 százalékos esélyt ad egy újabb 25 bázispontos kamatemelésnek az év vége előtt.

Az olajár lefelé korrigált az előző napi nyereséghez képest. A Brent kedden négy éves csúcsnál járt attól az aggodalomtól vezérelve, hogy az iráni olajexportra kivetett amerikai szankciók közelgő hatályba lépésével beszűkül a világpiaci kínálat. Washington igyekezett eloszlatni ezeket az aggodalmakat, hangsúlyozva, hogy az iráni olajexport kiesésével is lehet biztosítani a világpiac megfelelő ellátását.

A Brent nyersolaj ára az amerikai piaci nyitáskor a Brent nyersolaj ára 0,63 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 80,75 dolláron, a WTI ára pedig 0,62 százalékkal alacsonyabban 71,83 dolláron.

Az eurót 0,30 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1732 dolláron, az arany ára 0,44 százalékkal unciánként 1199,80 dollárra csökkent.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK