A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,3 százalék, a frankfurti DAX index 0,4 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,5 százalék emelkedéssel kezdi a pénteki kereskedést.

Csütörtökön az európai tőzsdék London kivételével veszteséggel zártak. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,92 százalék és 1,06 százalék veszteséggel zártak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,47 százalékkal gyengült.

Kapcsolódó

A londoni FTSE-100 index 0,06 százalékos emelkedéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést. Frankfurtban a DAX index 0,52 százalékkal, Párizsban a CAC-40 index 0,70 százalékkal végzett alacsonyabban. A madridi tőzsde 0,36 százalékos, a milánói 0,90 százalékos indexcsökkenéssel zárt.

Az európai piacokon a befektetői hangulatot csütörtökön elsősorban a brexit körüli bonyodalmak rendítették meg. Több miniszter is távozott a brit kormányból azzal az indokkal, hogy nem tudják támogatni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás-tervezetet - írja az MTI.

A miniszteri lemondások erősen megviselték a brit banki papírokat. Az RBS részvénye például tíz százalékot veszített értékéből, a legrosszabb napját élte át a 2016-os Brexit szavazás óta. A Lloyds közel hat százalékkal, a Barclays csaknem öt százalékkal gyengült.

A font-sterling másfél százalékkal gyengült csütörtökön a dollárral szemben, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a londoni tőzsde szinte egyedüliként zárt pozitív árfolyammutatóval az európai piacon.

Az olajár emelkedett az OPEC termeléscsökkentési szándéka miatt: a Brent az európai piaci nyitás előtt másfél órával 0,99 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 67,28 dolláron, a WTI pedig 0,80 százalékkal 56,91 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyezik erősebben 1,1340 dolláron. Az arany ára alig változott, miután csütörtökön a Brexit-aggodalmak miatt egy heti csúcsra emelkedett. Kora reggel 0,02 százalékkal állt magasabban az aranyár unciánként 1215,30 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!