Az S&P 500-as index már 13,3 százalékot emelkedett az október 15-i mélypont óta, s az emelkedés elég széleskörű volt ebben az időszakban. Az S&P 500-as részvényindex mindössze 23 komponense áll alacsonyabban, mint október közepén - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Ugyanakkor az emelkedés hevessége sokakat óvatosságra int: a Reuters múlt heti befektetői konferenciáján több neves alapkezelő is annak a véleményének adott hangot, amely szerint jövőre már nem lehet igazán sokat várni a részvénypiactól.

A Citigroup szakértőinek csütörtöki elemzése szerint a piac az euforikus állapot határát súrolja, s ez óvatosságra intő jel lehet. A Goldman Sachs elemzői múlt szerdai előrejelzésükben mindössze 2100 pontra várják az S&P 500-as indexet 2015 végére, ez alig 1,8 százalékkal magasabb az index jelenlegi értékénél. Ugyanakkor kedvező vállalati nyereségadatok és a javuló makroszámok fényében az elemzők elég tanácstalannak tűnnek a tekintetben, vajon mi okozhatna esést a piacon.

David Lebovitz, a JPMorgan globális piaci stratégája szerint ugyan sok befektető eléggé tart a mostani magas árfolyamoktól, de nehéz elképzelni, miért következne nagy lejtmenet a piacon.

Figyelmeztető jelek azért vannak. A San Francisco-i Fed nemrég tett közzé egy elemzést, amely szerint a jelenlegi árazások a részvénypiacon már igencsak feszítettnek tűnnek, s különösen az figyelemre méltó, hogy milyen magas értéket ért el a hitelre vásárolt részvények állománya. Mint írják, szeptemberben az ilyen célú hitelek aránya már olyan magasságot ért el a GDP-hez mérten, amely jellemzően nagyobb lejtmeneteket előzött meg a részvénypiacon.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A Fed által kiadott elemzés néhány pontban összefoglalja a részvénypiac jelenlegi árazását historikus összehasonlításban. Mint írják, a 2009 óta elindult fellendülés egyik egyenes következménye volt a részvényárfolyamok emelkedése az Egyesült Államokban. Az S&P 500-as index kapitalizációja jelenleg eléri az egy éves amerikai GDP összegét. Ez magasnak tekinthető, igaz, 2000-ben, az internet lufi csúcsán ez az érték meghaladta a 125 százalékot is.

Eközben meredek emelkedésnek indult a hitelre vásárolt részvények állománya. A Fed rámutat, hogy a részvényvásárlásra felvett hitelek állománya a GDP-hez mérten immár olyan magasságokban jár, mint 1999-ben, vagy 2006-2007-ben. Mindkét alkalommal középtávon meredek lejtmenet következett az amerikai részvénypiacon.

A ciklikusan kiigazított Shiller féle P/E hányados a részvénypiacon jelenleg 25,5 - írja a Fed -, ami jóval magasabb a 16,6-os hosszútávú átlagnál, azonban alatta marad az 1929-ben tapasztalt 32,7-es és a 2000-ben elért 44,2-es értéknek - írja az elemzés. Eközben az amerikai kisbefektetői szövetség által mért hangulatindex is magasan jár, s az ilyen időszakokat, ha nem is nagy áresés, de jellemzően átlag alatti árfolyam növekedés szokta követni a részvénypiacon - figyelmeztet az anyag.

Jim McDonald, a Northern Trust Asset Management szakértője a Reutersnek úgy nyilatkozott, ő nem az említett tényezők miatt aggódik igazán, hanem az elmúlt hetek gyors emelkedése miatt. Sokan gondolhatják már ugyanis úgy egy ekkora menetelést követően, hogy ideje realizálni, s ez egy időre megakaszthatja a piacot - mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!