Az elemzői várakozások szerint hiába indítja be eszközvásárlási programját az Európai Központi Bank, ez már nem eredményez további emelkedést a régiós - lengyel, magyar, cseh, román - kötvények árfolyamában. Sőt, a Bloomberg összeállítása szerint, a szakértők szerint a lengyel, magyar és cseh 10 éves kötvények hozama jövő év végéig átlagosan 44 bázisponttal emelkedhet.

Az első ránézésre rossznak tűnő hír persze nem annyira rémisztő, ha figyelembe vesszük, hogy a szakértők már 2014-re is hozamemelkedést jeleztek elő a régióban, s ennek idén eddig az ellenkezője történt. A hozamcsökkenés hatására volt olyan román államkötvény, amellyel év eleje óta 11 százalékos nyereséget lehetett euróban elérni.

Ennek ellenére a régiós államkötvények sorsa megpecsételtnek tűnik - mondta a hírügynökségnek Dmitri Barinov, a Union Privatfonds Gmbh portfólió menedzsere. A gazdaság élénkülésével az amerikai hozamok emelkedésnek indulhatnak, s a piac már jócskán beárazta az ECB részéről várható stimulusokat, de a kötvényeket eddig az alacsony infláció és az orosz piacról átcsoportosított pénzek is hajtották.

A növekedés jövőre erősebb lesz a legtöbb közép- és kelet-európai országban, ami azt jelenti, hogy a hozamok már nem csökkennek, s inkább fordulat következhet. Az ECB QE programját már beárazták, s az emelkedő amerikai kamatok lassítják az onnan érkező tőkebeáramlást - mondta Barinov.

A kötvényeket eddig segítette az is, hogy a régió gazdasági növekedése meghaladta az eurózónás átlagot, s eközben az infláció alacsony szinten maradt, sőt, Magyarországon és Lengyelországban már defláció fenyeget. Ugyanakkor a Bloomberg felmérése jövőre a pénzromlás ütemének növekedésére számít a régióban, a lengyeleknél 1, a cseheknél 1,5, itthon 2,5, Romániában 2,6 százalékos lehet 2015-ben az infláció mértéke.

Mégis segíthet a tűzerő

A szkeptikusabb vélemények mellett persze vannak pozitív hangok is. Michal Dybula, a BNP Paribas szakértője szerint például az ECB programja mindenképpen segíthet, hiába árazta már be ennek egy részét a piac. Arra számít, hogy a 10 éves magyar állampapírok hozama ennek hatására 2,7 százalékig eshet a jelenlegi 3,56 százalékos szintről, a lengyeleké 2 százalékra a mostani 2,58 százalékról.

A relatív kedvező környezet szerintünk jövőre is fennmaradhat, eléggé bízunk abban, hogy az ECB megkezdi a nem konvencionális eszközök alkalmazását. S ha ez elindul, akkor láthatóak lesznek ennek pozitív hatásai is - mondta Dybula.

Az orosz gondok is jót tettek

A régiós államkötvények árfolyam-emelkedése éles ellentétben áll azzal az átlagosan 42 százalékos veszteséggel, amelyet az orosz államkötvények tulajdonosai könyvelhettek el euróban számolva idén. Az amerikai és uniós szankciók hatására a rubel meredek mélyrepülésbe kezdett a vezető devizákkal szemben, s a befektetők egy része tőkéjét az orosz piacról a magyar, a horvát és a román kötvénypiacra csoportosította át - legalábbis Richard Segall, a Jefferies International Ltd. londoni, vezető feltörekvő-piaci kötvénystratégája szerint.

Ennek azonban vége, az Oroszországból és Ukrajnából kiáramló tőkéből már sokat profitáltak a régió országai. A további kiáramlások - ha lesznek egyáltalán - várhatóan egyenletesebben oszlanak majd el a feltörekvő országok kötvénypiacain - tette hozzá.

Az alacsony hozamok, a német kötvényhozamokhoz képest csökkenő felár limitálja a régiós kötvények vonzerejét. A befektetők várhatóan inkább a magasabb kamatozású devizákat részesítik majd előnyben, s Törökországba, vagy Indonéziába mennek - mondta Barinov. Felhívta a figyelmet, hogy az alacsony régiós kötvényhozamok jelenleg meglehetősen sok fejfájást okoznak azoknak a befektetőknek, akik kifejezetten ezekben az országokban kell elköltsék pénzüket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!