Még az eddigi várakozásokhoz képest is tartalmazhatnak kellemetlen meglepetéseket az amerikai vállalatok első negyedéves eredményei, s a befektetők nincsenek felkészülve erre. Nicholas Colas, a DataTrek Research szakértője a CNBC-nek elmondta, hogy a hét végén induló gyorsjelentési szezonban ők arra számítanak, az S&P 500-as indexben szereplő vállalatok első negyedéves profitja átlagosan több, mint 4 százalékkal múlja majd alul a tavalyi első negyedévben elért eredményeket.

A Factset adatai is erre utalnak, az elemzőcég gyűjtése is azt mutatja, az elemzők átlagosan 4 százalék körüli profitvisszaesésre számítanak. Ha igazuk lesz az elemzőknek, akkor ez volt a legrosszabb negyedév a tőzsdei cégeknél 2016 első negyedéve óta. Ráadásul az eredményvárakozások folyamatosan romlottak a negyedév során, a Datatrek szakértői például az év elején még 3 százalék feletti növekedésre számítottak.

A gyorsjelentési szezon első fontosabb eseménye a JPMorgan pénteken megjelenő első negyedéves számai lesznek.

Colan szerint a nagy veszélyt most az jelenti a piac számára, hogy a befektetők szerinte nincsenek felkészülve a gyenge adatokra. A piacot annyira a Fed kamatemelései, illetve a kamatemelési hullámban beállt szünet foglalkoztatta, hogy nem szenteltek elegendő figyelmet eddig a fundamentumoknak. Ráadásul szerinte nem csak a nyereségadatok lesznek majd gyengék, de az árbevételi soron sem fognak jeleskedni majd a cégek, s ez csak olaj lesz majd a tűzre. Az elemzők egyébként egyelőre még 5 százalék körüli árbevétel növekedést várnak átlagosan.

A szakértő szerint a defenzív szektorok, a közszolgáltató cégek és az ingatlancégek lehetnek azok, amelyek jobban teljesíthettek az első három hónapban. Az egészségügyi szektor is mutathat némi profitnövekedést, az iparvállalatok nyeresége stagnálhatott, a többi szektorban viszont visszaesés lehetett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!