A legnagyobb londoni részvénykereskedési platformok elkezdték élesíteni vészhelyzeti terveiket, amelyeket a no-deal brexit esetére dolgoztak ki. A Citi a jelek szerint elkezdett félni attól, hogy az Egyesült Királyság távozása az európai keretrendszerből radikális változásokat hozhat abban, hogy mely piacon lehet majd kereskedni az európai részvényekkel - írja a Financial Times.

A London Stock Exchange múlt héten azt mondta, megnyitni tervezi november végével Turquoise platformja számára amszterdami telephelyét. Ezen a platformon folyik 19 európai uniós tagállam és sok feltörekvő piaci ország részvényeivel a kereskedés. A rivális Aquis Exchange nevű tőzsde november 11-től francia platformján is elkezd kínálni egy csomó olyan részvényt, amely eddig csak Londonban volt a befektetők számára elérhető.

Mielőtt továbblépnének, a tőzsdék és ügyfeleik a befektetési bankok és traderek nagyon remélik, hogy sikerül London és Brüsszel között létrehozni a megállapodást és a határokon átnyúló kereskedést lehetővé tenni egymás piacain. Azonban ehhez az EU-nak január elejéig el kellene ismernie, hogy az Egyesült Királyság és annak tőzsdéi a sajátjával megegyező szabályok alapján működik. Ám ez egyelőre nem történt meg, s mivel most már kevesebb, mint 90 nap van hátra, egyre fogy az optimizmus ezzel kapcsolatban.

Nem lesz megegyezés. Azok, akik ebben bíznak, vágyálmokban élnek. Az emberek elkezdtek felkészülni, hogy folytatni tudják a tevékenységüket - mondta Alasdair Haynes, az Európában 5 százalékos részesedéssel bíró Aquis Exchange vezérigazgatója.

Darabokra szakadhat a likviditás

London jelenleg Európa legnagyobb részvénykereskedési központja. A kontinens napi 40 milliárd eurós részvényforgalmának mintegy 30 százaléka zajlik itt, azonban ha nem lesz megállapodás, ennek egy része biztosan olyan európai városokba vándorol, mint Párizs vagy Amszterdam, mivel sok uniós intézmény el lesz zárva a londoni kereskedéstől. A legnagyobb európai és amerikai befektetési bankok még mindig a szakítás megelőzéséért lobbiznak.

Jobb szeretnénk, ha hozzáférhetnénk a globális tőkepiacokhoz - mondta Edward Monrad, az Optiver nevű amszterdami árjegyző cég szakértője. Bizonyos fokig mindenkinek vannak tartalékrendszerei, azonban ha tényleg válás lesz, akkor az a likviditásban is osztódást jelent s az rossz lesz a befektetőknek - tette hozzá.

A téma az európai szabályozásban lévő részvénykereskedési kötelezettségen akadt el, amely előírja, hogy mely kereskedési platformokon lehet adni-venni a likvidebb részvényeket. Bár az Egyesült Királyság elvileg azt ígérte, hogy meghonosítja az európai részvények kereskedéséhez szükséges szabályokat, azonban megvan a valószínűsége, hogy sok cég részvényeinek kereskedése több helyszínre esik szét s csökkent ezáltal összforgalmuk.

A CBOE, az egyik legnagyobb londoni piacot működtető csoport is megnyitotta már alternatív kereskedési helyét az EU-n belül, ennek forgalma azonban egyelőre alacsony volt, mert a befektetők inkább a likvidebb londoni piacot használták. A David Howson, a cég elnökének elmondása szerint attól tartanak a leginkább, hogy egy megegyezés nélküli szakítás után nem egy másik ultra-nacionális piacra menne át a forgalom, hanem az visszakerülne a nemzeti tőzsdék szintjére.

Az azonos jogok megadása a brit piacok számára nem lenne példa nélküli, hiszen az EU azt már megadta egyszer például Svájc esetében. Azonban Haynes szerint az EU most úgy tekint a helyzetre, mint egyszeri lehetőségre hogy kicsavarják a piacot az Egyesült Királyság kezéből.

Az európai tőkepiacokat felügyelő Esma azt ígérte, hamarosan állásfoglalást tesznek közzé az európai részvények kereskedhetőségének helyszíneivel kapcsolatban. A brit testvérszerv, a Financial Conduct Authority nem nyilatkozott erről.

A kérdésnek pedig nem csak a helyszínek miatt van jelentősége. Az európai tőkepiaci szabályozás és a brit eltér egymástól jó néhány ponton. Utóbbi ugyanis sokkal liberálisabban kezeli a tőzsdén kívüli kereskedési platformok, a bankok által üzemeltetett úgynevezett black poolok ügyét, míg az európaiak inkább a szabályozott piacok felé terelnék a forgalmat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!