Nagy győzelmet arathat az EU

Miközben Boris Johnson brit miniszterelnök október 16-án még keményen nyilatkozott arról, hogy kormánya mostantól az év végi kőkemény brexitre készül, a Downing Street háza tájáról október 18-án már azt szivárogtatták ki, hogy kész olyan engedményt tenni, ami megnyitja az utat az új EU-brit kereskedelmi megállapodás előtt.
Komócsin Sándor, 2020. október 19. hétfő, 12:20
Fotó: AFP

A brit kormány kész felhígítani az úgynevezett belső piaci törvény kritikus részeit, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné tennék a megállapodást az EU-val - jelentette az AP az ügyhöz közelálló forrásra hivatkozva. Ez a jogszabály, amely jelenleg a parlament előtt van, a brit hatóságok kezébe adná a döntést a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti árucseréről, amivel felrúgná az idén januárban elfogadott brit-EU válási megállapodást.

Az ugyanis gyakorlatilag vámhatárt létesít az Ír-tengeren, ugyanis Észak-Írország az EU egységes piacának része maradna, míg Nagy-Britannia elválik ettől. Ezért a brit hatóságoknak az EU megbízásából az unió ügynökeként vámtevékenységeket kellene végezniük. Ez a feltétele annak, hogy az ír-északír határ szabadon átjárható maradjon.

További kritikus pontja a törvénytervezetnek, hogy e szerint a brit kormány nem egyeztetne az olyan állami támogatásokról az EU-val, amelyek az Észak-Írországban bejegyzett vállalatokat is érintik. Ezzel versenyelőnyhöz juttathatná ezeket a többi európai céggel szemben. Az EU álláspontja szerint az új brit belső piaci törvény, ha elfogadnák, megszegné a válási megállapodást, azaz egy nemzetközi egyezményt, ezért Brüsszel megtette az előkészületeket, hogy pert indítson az ügyben.

Hátrább az agarakkal

Ha azonban igaz a kiszivárogtatás, azaz a brit fél meghátrál a vitában, akkor elhárul a legfőbb akadály az év végéig megkötendő kereskedelmi megállapodás elől. A hír némileg meglepő annak tükrében, hogy Boris Johnson miniszterelnök október 16-án még arról beszélt, hogy országa mostantól az év végi kemény brexitre készül, azaz arra, hogy 2021. január 1-jén a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályai szerinti vámhatárok lépnek életbe az EU és az Egyesült Királyság között.

A felek közti tárgyalások többé-kevésbé lefagytak, miután az EU-tagállamok vezetői október közepi csúcsértekezletükön arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a londoni kormánynak kellene olyan gesztusokat tennie, amelyek kimozdíthatnák azokat a holtpontról. Az európai állam- és kormányfők egyik követelése éppen az volt, hogy a brit belső piaci törvényből vegyék ki a válási egyezséget felrúgó passzusokat.

Nem megy át

Johnson ennek eddig ellenállt, ám az amerikai hírügynökség forrásai úgy tudják, hogy a parlament meg fogja kötni a kezét. Az alsóházi képviselőknek ehhez nem kell mást tenniük, mint hogy jóváhagyják a - nem választott tagokból álló - felsőház döntését, miután a lordok kivették a nemzetközi szerződést sértő részeket a törvénytervezetből. Első olvasatban a jogszabály átment az alsóházon, ám várható volt, hogy a Lordok Háza majd megváltoztatja, mielőtt újra az alsóház elé kerülne a végleges döntés előtt.

Ha az alsóház is elfogadja a módosításokat, akkor a kormányfőn múlik, milyen keményen kezd el ez ellen harcolni. Például, hogy a kormánypárti képviselőket megpróbálja-e rákényszeríteni az eredeti változat elfogadására. A most kiszivárgott hír szerint Johnson bele fog nyugodni a belső piaci törvény felhígításába. Más szóval elfogadja az EU-s vezetők elvárását, s ezzel javítja a kereskedelmi megállapodás nyélbe ütésének esélyét.

Az AP egyik forrása szerint egyébként a nemzetközi jog sárba tiprásának lehetőségét elve tárgyalási taktikának szánták Londonban. A napokban Michael Gove kabinetminiszter Maros Sefcovic uniós biztossal egyeztet a brexitről, miközben a David Frost brit és Michel Barnier EU-s brexitügyi főtárgyaló is tárgyal egymással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.10.20 12:21

Boris bohóc nem sokkal jobb, mint a haverja Trumpli....minden héten előjön valami marha nagy blöffel. Az a lényeg, hogy annyi legyen belőle, hogy már senki nem emlékezzen az összesre. Az idő ketyeg, meg kell állapodni, vagy mindenki megszívja, és mivel a britek a kisebbik kutya ebben a kapcsolatban ezért nem a Ő szexuális akarata a fontosabb....XDDD

Amikor majd brit vállalkozások tízezrei húzzák le a rolót a vámok és az egyéb adminisztrációs költségek miatt, akkor majd ráébrednek a derék britek, hogy nem Ők fingják a passzátszelet..mondjuk ez már így van vagy 100 éve, de még nem tudatosult bennük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nekemnemezkell, 2020.10.19 22:29

@flydomi: Fordítva ülsz a lovon és a ló megy a jó irányba, ha kiabálsz, hogy előre!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.10.19 14:52

Boris mindig is a kemeny Brexitet akarta a suttyerak part tarsaival.
Tavaly oktoberben is ezt akarta,amit majdnem sikerult elernie.
Most sem lesz maskepp.
Ez a fajtiszta arja muszlim juden feher katolikus eladta orszagat reges reg. :))
Marmint angliat,ahogy Farage is,aki nemet allampolgarsagot kapott,mert kervenyezte. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html