Az első negyedév során Soros György családi vagyonát kezelő hedge fundja növelte az amerikai részvénypiac esésére játszó pozícióinak számát - adta hírül a CNBC.com. Az amerikai hatóságoknak leadott jelentés szerint az alap S&P 500-as és Russel 2000-es részvényindexek esésére játszó pozícióinak értéke elérheti immár a 764,3 milliárd dollárt - mondták a portálnak az S&P Global Market Intelligence elemzői.

A mostani tétek illeszkednek a milliárdos befektető tavalyi befektetési politikájába, a CNBC szerint Soros már tavaly év eleje óta folyamatosan fogad a piac esésére az Egyesült Államokban, ez eddig nem nagyon lehetett kifizetődő, tekintve, hogy az S&P 500-as index csak idén 5,7 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor - bár nem említik meg - a piacot leképező indexek shortolása lehet, hogy csak egyszerű kockázatkezelés a hedge fund részéről, hiszen azért tartanak a portfólióban amerikai részvényeket is.

Az idei első negyedév végén Sorosék 3,3 millió darab iShares Russel 2000 ETF-re (tőzsdén jegyzett alap) szóló eladási opcióval rendelkeztek, ez 36 százalékkal magasabb érték a december véginél. Az SPDR S&P 500-ra vonatkozó eladási opciók mennyiségét 162 százalékkal, 1,3 millió darabra növelték.

Március végéig az egyedi részvények közül például a szociális média cégekben növelte részesdését az alap, vannak Snap részvényei is, amelyek 15,5 százalékkal estek márciusi tőzsdei bevezetésük óta. Vannak Facebook részvényei is, amelyek árfolyam 28,3 százalékkal emelkedett idén. Az alap amerikai részvényekben meglévő portfóliója ennél persze azért jóval nagyobb kört ölel fel. A Goldman Sachs-ban meglévő amúgy sem kicsi részesedését az alap 40 százalékkal növelte például az első három hónap során.

Nagy változás volt az alap portfóliójában, hogy zárta a múlt év végén bátran megnyitott pozíciót az S&P Select Sector Fianncial SPDR tőzsdén jegyzett alapban. Év végén közel 73 millió dollár értéken nyitva lévő vételi opciójuk volt az alap részvényeire. Hogy nyert-e a hedge fund az üzleten, nem lehet tudni, de tény, a negyedév során inkább a december végi érték felett volt annak árfolyama a tőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!