Az iPhone okos telefon és az iPad táblakomputer egyelőre megfékezhetetlen sikerének köszönhetően olyan gyorsjelentést tett közzé az Apple üzleti évének harmadik negyedéről, amitől megszédültek a befektetők. A nettó nyereség több mint kétszeresére, 7,31 milliárd dollárra ugrott az egy évvel korábbihoz képest, az árbevétel 82 százalékkal, 28,6 milliárd dollárra emelkedett. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők 5,87 milliárdot és 25 milliárdot jósoltak. A cég történetében először 405 dollárra emelkedett az Apple-részvények ára - idén eddig összesen 17 százalékkal drágult a papír.

A vállalat legnépszerűbb terméke az iPhone, amely öles léptekkel növeli piaci részesedését az USA-n kívül, elsősorban Kínában. Az okos telefon hatszor annyi árbevételt - 3,8 milliárd dollárt - hozott mint 2010 azonos időszakában. Az iPad 2 túljutott a márciusi bemutatkozását követő ellátási hiányon, és immáron (kevesebb mint két évvel az első iPad-változat bemutatkozása után) az Apple második legnépszerűbb terméke. Az iPhone-ból 20,3 millió, az iPadbó 9,3 millió darab kelt el a június 25-én lezárt üzleti negyedévben. A Mac asztali számítógépből 3,95 milliót értékesítettek, az iPad zenelejátszóból, amely elől a két másik mobileszköz elszívja a piacot, 7,54 milliót adtak el, ami elmarad az elemzők 8,5 milliós várakozásától.

Az Apple könyörtelen, és ezt negyedévről negyedévre be is bizonyítja - értékelte az eredményeket egy elemző a Bloombergnek nyilatkozva. Ezúttal a kínai expanzió bizonyult a nyerő lapnak, ugyanis ezzel ellensúlyozták az amerikai értékesítések lassuló növekedését. A kíméletlen üzleti szellem megmutatkozik a hatékonyságon is: a cég bruttó profitrátája 41,7 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 39,1 százalékról. A jövő sem ígérkezik kevésbé brutálisnak: a vállalat 30 új saját boltot nyit szeptemberig - a hálózat az elmúlt negyedévben 3,5 milliárd dollár bevételt ért el. Az Apple közleménye szerint a Fortune 500-as vállalati toplistáján szereplő cégek 86 százaléka teszteli az iPadot mint a PC-k alternatíváját, és az általános és középiskolákban a táblagép eladásai felülmúlták a Mac komputerek értékesítését.

A vállalat jövőjével kapcsolatos egyetlen kérdést Steve Jobs vezérigazgató egészségi állapota veti fel. A számítástechnika egyik gurujának tartott látnok a rák egyik ritka fajtájában szenved, és ápolásra szorul. A befektetők ugyanakkor úgy látják, egyelőre minden fontos döntést végső soron ő hoz meg - ezért egészsége üzleti értelemben is számít. Kiszivárogtatott hírek szerint a vállalt igazgatóságában téma Jobs utódlása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!