A Twitteren hétfőn közzétett üzenetében Trump elnök úgy fogalmazott, hogy Kína majdnem történelmi mélypontra küldte fizetőeszközének árfolyamát, és amit tett, azt "devizamanipulációnak hívják" - idézi az elnök szavait az MTI.

"Ez egy súlyos jogsértés, ami idővel nagyon meggyengíti Kínát" - írta az amerikai elnök, nem mulasztva el az alkalmat arra sem, hogy egy éles mondattal odaszúrjon az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek, amely szerinte nem hajtott végre kellő mértékű kamatvágást a múlt héten a monetáris politikát lazító kínai és európai döntésekre reagálva.

A kínai központi bank (PBOC) 6,9225 jüan/dollárban - nyolchavi mélyponton - határozta meg a középárfolyamot hétfőre, ami 229 bázisponttal, 0,33 százalékkal volt gyengébb a pénteki szintnél.

A Kínán belüli (onshore) devizapiacon az azonnali jegyzésben nyitáskor egy dollárért 6,9999 jüant kértek, és rövid idő alatt a 7 jüan/dollár küszöb alá gyengült a kínai fizetőeszköz árfolyama, ami 2008. május 9. óta először fordult elő. A belső piacon 7,0240 jüanon zárt a dollár, de napi csúcsát 7,0352 jüanon érte el. A Kínán kívüli (offshore) piacon 7,0180 jüanon indult a kereskedés, napi csúcsán 7,0496 jüanon, záráskor pedig 7,0489 jüanon jegyezték a dollárt, egész idő alatt a hetes szint felett állt az árfolyam.

A hét jüanos küszöbnek nincs technikai jelentősége, csak lélektanilag volt fontos, és a jegybank eddig ragaszkodott ahhoz, hogy nem engedi áttörni ezt a határt.

A kínai jegybank hétfőn már a második egymást követő kereskedési napon határozott meg a vártnál gyengébb középárfolyamot. Ezt megelőzően, múlt hét csütörtökön jelentette be az amerikai elnök, hogy szeptember 1-jétől 10 százalékos pótlólagos vámot kivetését rendeli el évi 300 milliárd dollár értékű kínai termékre. Ez az Egyesült Államokba irányuló kínai áruk azon részére - alapvetően tömegfogyasztási termékre - vonatkozik, amelyet eddig nem terhelt pótvám. A váratlan amerikai döntés azt jelenti, hogy szeptembertől immár gyakorlatilag a teljes kínai importot 10 és 25 százalék közötti pótvám sújtja.

A hét jüan/dolláros szint áttörése azt jelzi, hogy a pekingi vezetés - a korábbiakkal ellentétben - kész lehet elfogadni a gyengébb árfolyamot, ami viszont tovább szíthatja a kereskedelmi konfliktust az Egyesült Államokkal. Egyes elemzők szerint a jüan gyengülése egy új veszélyes frontot nyithat a kereskedelmi viszályban, jelesül egy devizaháborút. A kínai fizetőeszköz várhatóan tovább gyengül, és a 7,2-7,3-as szinten stabilizálódhat a dollárral szemben.

Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház Kína szakértője rámutatott, hogy a kínai jegybank eddig valószínűleg azért nem engedte gyengülni a jüant, hogy elkerüljék a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások zátonyra futását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!