Jelentős emelkedéssel zárták a kereskedést az irányadó kínai tőzsdeindexek és erősödött a jüan árfolyama pénteken, mivel a befektetők úgy hiszik, a washingtoni és az amerikai kormányzat képes lesz tető alá hozni egy kereskedelmi megállapodást dacára annak, hogy az Egyesült Államok 10 százalékról 25 százalékra emelte a pótvámot 200 milliárd dollár értékű kínai importcikk esetében - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 3,10 százalékkal, 2939,21 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 4,03 százalékkal, 9235,39 pontra ugrott. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 3,63 százalékos pluszban, 3730,45 ponton zárt. Ezzel együtt múlt hét péntekhez képest a Shanghai Composite értéke 4,7 százalékkal, a CSI-300-asé pedig 4,5 százalékkal csökkent.

A jüan dollárhoz viszonyított árfolyama 0,2 százalékkal erősödött, a dollár/jüan kereszt a 6,8118-as szinten zárt. Ez azonban múlt péntekhez képest 1,13 százalékos gyengülést jelent, így 2018 júliusa óta a legrosszabb hetet tudhatja maga mögött a kínai fizetőeszköz.

Nem szakadtak meg a tárgyalások

Bár az amerikai pótvámokat a terveknek megfelelően pénteken, keleti parti idő szerint nulla óra egy perctől - közép-európai idő szerint reggel hat óra egy perctől - megemelték, a befektetők megkönnyebbülten vették tudomásul, hogy ennek ellenére Washingtonban nem szakadtak meg az egyeztetések az amerikai és a kínai főtárgyalók között. Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes, illetve Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő csütörtök délután kezdett kétnapos tárgyalásokat, a megbeszélések péntek reggel folytatódnak.

Elemzők emellett arra is számítanak, hogy Peking újabb gazdaságélénkítő vagy -támogató intézkedéseket tehet, ha az amerikai vámemelések kiélezik a kínai gazdaságra nehezedő nyomásokat. "Az a tény, hogy a két fél megállapodott abban, hogy pénteken folytatják a tárgyalásokat, halvány reménysugarat jelent arra, hogy a két nagyhatalom kapcsolata nem romlott meg végzetesen" - vélte Jasper Lawler, a London Capital Group globális pénzügyi szolgáltató kutatási vezetője.

Meglepetést okozott Trump

A piacokat villámcsapásként érte, hogy Donald Trump amerikai elnök vasárnap bejelentette a pótvámok megemelését, miközben a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások csúcsra jártak. A múlt héten még Pekingben egyeztettek az amerikai főtárgyalók, és azt bizonygatták, hogy gyümölcsözőek voltak a tárgyalások. Steve Mnuchin április végén még azt mondta, hogy reményei szerint májusban sikerül tető alá hozni az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megállapodást.

A piacoknak csak pár napja volt arra, hogy megeméssze az új forgatókönyvet, és részlegesen beárazta a vámtarifák megemelését - mutatott rá Dennis Lam, az UBS svájci bank vagyonkezelője, az UBS Global Wealth Management egyik részvénypiaci elemzője, hozzátéve, hogy ami sokkal fontosabb az az, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások folytatódnak, nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a dolgok sokkal rosszabbra fordulnak.

Ezt az amerikaiak is megérzik

A pótvámok megemelése nemcsak a kínai gazdaságot érinti hátrányosan, közgazdászok és tanácsadó cégek egybehangzóan arra figyelmeztettek, hogy az amerikai fogyasztók is megérzik hatását legkésőbb három-négy hónap múlva, mivel a kiskereskedőknek nem marad más választása, mint áremelések révén a fogyasztókra átterhelni az import növekvő költségeit. Ez családonként évente átlagosan 767 dollár pluszkiadást jelenthet. Emellett szinte bizonyos, hogy a magasabb vámok, ha hosszú ideig fennmaradnak, lassítani fogják az amerikai gazdaság növekedését, ami 2020 végéig 200 ezer amerikai munkahely megszűnését eredményezheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!