Kinyitott New York

Emelkedő indexekkel nyitottak csütörtökön a New York-i tőzsdék.
MTI, 2016. november 10. csütörtök, 16:20
Fotó: Reuters

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,90 százalékkal, az S&P 500 0,81 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,92 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben.

Donald Trump váratlan győzelme után lehiggadtak a kedélyek, és a befektetők most már bizakodással tekintenek a jövőbe. Arra számítanak, hogy Trump klasszikus gazdaságösztönző eszközökből álló csomaggal fogja felszítani a konjunktúrát, és kereskedelempolitikája sem lesz túlzottan protekcionista. A bankok bíznak benne, hogy a megválasztott elnök által megígért infrastrukturális beruházások növelik a hitelkereslet, ami a fellendülés nyomán emelkedő kamatkörnyezetben javítja nyereségességüket.

A gyógyszergyártók papírjai 1-2,5 százalékkal emelkedtek a nyitás előtti tőzsdén kívüli kereskedelemben. Ezek a vállalatok kevésbé tartanak Trumptól, mint Clinontól, aki többször megtámadta őket árképzési gyakorlatuk miatt.

Szerdán erősödéssel zárt New York. A DJIA 1,40 százalékkal, az S&P 500 1,11 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig szintén 1,11 százalékkal emelkedett.

Az olaj jegyzése kissé gyengült. A piac kezdi megemészteni Trump győzelmét, és az árakat ismét a túlkínálat alakítja. Jelentős áremelkedésre szakértők szerint csak akkor lehet számítani, ha az OPEC tagországai és a nagy exportőrök november végén megegyezik a termelés csökkentésében.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 40 centtel 44,87 dollárra süllyedt. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus ára 20 centtel, 46,16 dollárra ment le. A dollár erősödött, az euró kora délután 1,0875 dollár körül forgott.

Az aranypiac megszilárdult. A piacot azonban nyomják a kamatemelési várakozások, továbbá az hogy az Arany Világtanács (WGC) felmérése szerint a fogyasztói kereslet és a jegybanki vásárlások csökkenése miatt a harmadik negyedévben 10 százalékkal visszaesett a kereslet. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1280,88 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,25 százalékkal magasabban, mint szerdán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK