Nem ültek vissza a száguldó tőzsdei gyorsvonatra az arról nemrég leugrott profi befektetők, legalábbis erről tanúskodik a pozicionáltságukról készült felmérés. Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM friss felmérése szerint tagjaik körében átlagosan 69,9 százalék az S&P 500-as index részvényeinek irányában a portfóliók nettó vételi kitettsége, ez gyakorlatilag megegyezik az egy héttel korábbi adattal, s közel 8 százalékponttal alacsonyabb a két hete mért értéknél, amikor az index legutóbb 1600 ponz közelében zárt. Ez a hosszú távú képet szemlélve ugyan nem szélsőségesen alacsony érték, azonban jelzi, hogy a korábbinál kevesebben hisznek az 1600-as pont átlépésében, ami az ellentét analízisben hívők szerint jó jel is lehet.

A kisbefektetők körében ugyan mérséklődött a két hete tapasztalt világvége hangulat, azonban az árfolyamok felfelé kapaszkodásával korántsem nőtt meg jelentősen a a további hegymenetben hívők aránya. Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII friss felmérése szerint internetes szavazásuk alapján jelenleg 28,29 azok aránya, akik szerint az árfolyamok magasabban lesznek fél év múlva, mint jelenleg, ez alig több, mint egy százalékpontos emelkedés az előző héthez képest, igaz, a két héttel ezelőtti helyzethez képest már közel 10 százalékpontos a megugrás. Az áresést várók tábora viszont jelentősen, közel 10 százalékponttal 38,8 százalékra esett egy hét alatt. Ez még mindig a pesszimista irányba történő eltérést jelenti a hosszútávú átlagtól, azonban már sokkal jobb hangulatot jelez a kéthete tapasztalt elképesztő borúlátásnál.

A profi tőkepiaci hírlevélírók körében eközben ismét a március végi, április eleji helyzet alakult ki, ami a medvék hibernálódását, arányuknak 20 százalék alá süllyedését jelenti. Jelenleg mindössze 19,6 százalékuk javasolja ügyfeleinek, hogy adják el részvényeiket, ez rendkívül alacsony érték. Azt, hogy igazán szélsőségesen optimista, tehát eséseket megelőző helyzet nem alakult ki a felmérés alapján annak köszönhető, hogy bár magas, de még nem szélsőségesen az azonnali részvényvásárlást tanácsoló szakértők aránya. Ez a héten 44,3 százalékra süllyedt, két hete még 50 százalék felett volt ez az érték, szélsőségről - a pesszimisták ilyen aránya mellett - 55 százaléknál magasabb arány esetén szokás beszélni.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Az S&P 500-as index grafikonján eközben trendfordító jelet egyelőre nem lehet felfedezni, az egyetlen említésre méltó divergencia talán a mutató RSI-jében található, ez egyelőre már nem tudott új csúcsra emelkedni az indexszel együtt. A másik technikai sérülést az 50 napos mozgóátlaggal való találkozás közben a november óta tartó emelkedéshez tartozó trendvonal letörése jelentette. Ugyanakkor az, hogy az említett mozgóátlag megtartotta az indexet kedvező jel, jelenleg ugyanis ennek a mozgóátlagnak az elemszáma reprezentálja leginkább az öt hónapja tartó emelkedő trendet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!