Kizöldült Ázsia, követheti Európa

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvényindexek kedden, miután az Európai Unió vezetőinek hajnalban sikerült nyélbe ütniük a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok masszív támogatási tervét magában foglaló "történelmi" megállapodást - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. július 21. kedd, 08:51
Fotó: Getty Images

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 10 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 53 ponttal, a párizsi CAC-40 index 13 ponttal, a milánói FTSE MIB index pedig 138 ponttal kapaszkodhat feljebb a nyitásban.

Az Európai Tanács péntek óta ülésezik, hogy megállapodásra jusson az ÚjNemzedékEU (NextGenerationEU) névre elkeresztelt, 750 milliárd eurós helyreállítási alapról, valamint az unió következő, 1074 milliárd eurós hétéves keretköltségvetéséről. Az alku értelmében a 750 milliárd euróból 390 milliárd eurót folyósítanak vissza nem térítendő támogatások formájában az uniós gazdaságok fellendítésére, 360 milliárd eurót pedig kedvezményes kamatozású hitelekre szánnak, emellett jelentősen megváltoztatták a kiadási célokhoz rendelt keretösszegeket.

A megállapodáshoz fűzött reményeknek, valamint az új koronavírus elleni védőoltások kifejlesztéséről szóló kedvező híreknek köszönhetően London kivételével hétfőn is emelkedtek az indexek.

Londonban - a kínai-brit feszültségek éleződése miatt - 0,46 százalékos mínuszban, míg Frankfurtban 0,99 százalékos, Párizsban 0,47 százalékos, Milánóban pedig 0,99 százalékos pluszban zárt a tőzsde. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,75 százalékkal, az FTSE Eurofirst pedig 300 index 0,73 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,68 százalékkal emelkedett.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben felfelé mozogtak a tőzsdeindexek kedden. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül 1,88 százalékos pluszban, 554,95 ponton állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,35 százalékos pluszban, 43,43 dolláron, a WTI pedig 0,24 százalékos nyereségben, 41,02 dolláron forgott közép-európai idő szerint kedd reggel nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,13 százalékkal, 1817,83 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,11 százalékkal 1819,40 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,03 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,84 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,51 százalékos pluszban fejezte be a napot hétfőn.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK