A tengerentúli indexek a zárás előtt 2,5 órával még több mint másfél százalékos mínuszban voltak. A közép-európai idő szerint röviddel 19.30 óra előtt a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,84 százalék, az S&P 500-as mutató 1,57 százalék, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 1,86 százalék mínuszt jelzett.

Ehhez képest zárásra a Dow 1,4, az S&P 500  0,5 és a Nasdaq is 1,4 százalékos nyereségben állt.

Az MTI a tőzsdén megfigyelhető hullámzásokat részben azzal indokolta, hogy az inflációs várakozások felerősödése miatt egyre többen tartanak attól, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) idén gyorsabban és nagyobb mértékben emeli az alapkamatot a vártnál, ami lassítja a gazdasági növekedést és rontja a cégek nyereségességét.

Megfigyelők szerint a jövő hét második felében a trendet különösen a szerdán nyilvánosságra kerülő januári amerikai inflációs adat befolyásolja majd. Szakértők szerint, ha az adat a fogyasztói áremelkedés gyorsulását jelzi, akkor újabb részvényeladási hullám indulhat - írja az MTI.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 2,31 dollár (3,75 százalék) csökkenéssel 58,84 dolláron állt.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!