Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A körülmények szerencsés összejátszása, de egy komoly, több évig tartó ciklus kezdete is lehet az a kiugróan jó teljesítmény, amelyet a nyersanyagok ára produkált február eleje óta. Míg az S&P 500-as részvényindex korrekciót élt át a globális kereskedelmi háború, a szíriai konfliktus és a fokozatos szigorításaitól való félelem miatt, addig a nyersanyagok viszonylag jól szerepeltek.

A 19 különböző nyersanyagpiaci határidős jegyzésből összeállított CRB (hosszabb nevén Thomson Reuters/Corecommodity CRB Total Return) index február eleje óta jó 10 százalékkal felülteljesítette a S&P 500-as részvényindexet.Így aki nyersanyagot vett és az részvényindexet eladta ezen az időtávon, 10 százalékos nyereséget tudott bezsebelni pozícióján. Ráadásul ez jórészt a CRB index 10 százalék körüli emelkedésének köszönhető, s nem pedig a részvényáresésnek.

A nyersanyagárak emelkedése természetesen nem csak az ebben utazó kereskedőknek hoz nyereséget, de növeli az inflációs várakozásokat is - emeli ki a CNBC.com összefoglalója. A szakértők szerint a mostani áremelkedésnek vannak olyan elemei, amelyek egyszeri eseményeknek tulajdoníthatóak, de vannak olyanok is, amelyek egy hosszabb távú folyamatra utalhatnak.

Minden összejött

Az alumínium árfolyama például azután indult emelkedésnek, hogy az Egyesült Államok szankciókat léptetett életbe Oleg Gyeripaszka és az érdekeltségébe tartozó Rusal ellen, amely kibocsátása alapján a világ második legnagyobb alumínium termelőjének számít.

A réz ára is emelkedésnek indult a globális gazdasági növekedés javuló kilátásai miatt, s gabonák árfolyama is felfelé mozdult el, ez az összefoglaló szerint a termelés csökkenésének tudható be.

Az elmúlt három és fél évben az árak viszonylag nyomottak voltak, mivel a világon szinte mindenhol, mindenben rekordkitermelés volt tapasztalható. Most ez a helyzet kezd megfordulni - mondta Mark Schultz, a Northstar Commodities vezető elemzője.

Persze a nyersanyagok közül a legtöbb figyelmet az olaj árfolyama kapja, amely február eleje óta egy újabb, jó 20 százalékos emelkedésen van túl dollárban számolva. Az olaj árfolyamát komolyan hajtották felfelé a Szíriával kapcsolatos geopolitikai aggodalmak, a gyorsabb világgazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozások is és sok más egyéb tényező.

De nem csak az olaj, az arany is kezd jól szerepelni, ami különösen annak fényében furcsa, hogy az arany árfolyama és az infláció valamint a kamatok között rendszerint fordított kapcsolat szokott fennállni. Azonban az olyan időszakokban, amikor az infláció jobban gyorsul, mint ahogy a kamatok emelkednek, az a reálkamatok csökkenését eredményezi, jól szerepelhet az arany. Ilyenkor, a negatív reálkamatok időszakában funkcionálhat a nemesfém igazi értékőrzőként - magyarázta a jelenséget Lindsey Bell, a CFRA nevű független elemzőcég stratégája.

Tartós fordulat?

Paul Ciana, a Bank of America Merrill Lynch technikai elemzője szerint ráadásul vannak olyan jelek, amelyek szerint a nyersanyagok áremelkedése folytatódhat. Szerinte az emelkedést a nyersanyagpiacon, eddig az olaj és a fémek árának emelkedése okozat, a nemesfémekben elindult felfelé menet még viszonylag rövidtávúnak tekinthető.

Ennek ellenére mindegyik előtt még van tere az emelkedésnek. Ugyanakkor szerinte az átfogó nyersanyagpiaci rally kulcskérdése az lehet, hogy a mezőgazdasági termékek árai hogyan teljesítenek majd. Felhívta azonban a figyelmet, hogy a Fed jelenleg kamatemelési ciklusban van, s az ilyen időszakokban a nyersanyagok historikusan jól teljesítenek.

Annak ellenére, hogy az elmúlt két hónap valóban a nyersanyagoké volt a különböző befektetési eszközosztályokon belül, megítélésünk szerint még korai kihirdetni a pozitív fordulatot, legalábbis a részvénypiachoz képest.

Az alábbi grafikon az S&P 500-as részvényindex és a CRB nyersanyagindex relatív erősségét mutatja. Ezen jól látszik, hogy 2011 augusztusa óta, azaz az elmúlt több, mint hat és fél évben mennyivel jobban jártak azok, akik a nyersanyagok helyett az amerikai részvényindexet választották. Az akkori 3,3-ról az idén februári csúcsig 14,5-re emelkedett a relatív erő mutató értéke. Az azt jelenti, hogy a részvények ebben az időszakban több, mint négyszer jobban teljesítettek a nyersanyagoknál.

S&P 500 és CRB Indexek relatív ereje
Kép: Napi.hu

Bár a grafikonon látszik az elmúlt két hónap felülteljesítése a nyersanyagok javára - a relatív erő mutató lefelé mozdult el - azonban ez még simán felfogható, egy egyszerű korrekciónak a hatalmas trendben, amely a nyersanyagok alulteljesítéséről szólt.

A több éve tartó trend megfordulásáról technikai szempontból akkor lehetne beszélni, ha a ez a mutató letörné tavaly május végi, 12,8 körül található mélypontját. Ez volt ugyanis az az utolsó mélypont, ahonnan a mutató új csúcsra tudott emelkedni.  A negatív trendfordulóra (tehát a nyersanyagok számára a pozitív) az lenne az erős jelzés, ha ez alatt zárna 3 százalékkal, azaz 12,41 alatt. Márpedig ehhez még legalább 6 százalékos nyersanyagrally kellene, úgy hogy közben az S&P 500-as index stagnált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!