A koronavírus lelökte Mészáros Lőrincet a dollármilliárdosok listájáról

Mészáros Lőrinc cége, az Opus is megsínyli a koronavírus-járvány miatti negatív hangulatot, dollárban számolva egymilliárd alá süllyedt a vagyona - számította ki a Forbes. 117 milliárd forintot bukott pár hét alatt.
Herman Bernadett, 2020. március 17. kedd, 14:40
Fotó: MTI Fotó / Bodnár Boglárka

A felcsúti milliárdos tőzsdei cége, az Opus befektetési holding megsínyli a koronavírus-járvány miatti negatív hangulatot: a világ tőzsdéi erős lejtmenetben, az Opus is csak szenved a magyar tőzsdén. Mészáros Lőrinc vagyonának jelentős része van tőzsdei cégekben, és az Opus értéke akkorát csökkent, hogy Mészáros vagyona 1 milliárd dollár alá esett az amerikai Forbes valós idejű vagyonkimutatása szerint.

A magyar szerkesztőség számait auditálva az amerikai Forbes januárban feltette Mészáros Lőrincet a világ dollármilliárdosait összegyűjtő listájára. A magyar adatokat az amerikai Forbes a forint és a tőzsdei árfolyamoknak megfelelően folyamatosan frissíti. Így látható, hogy a forint elmúlt negyedéves gyengélkedése mellett leginkább az Opus mélyrepülésének köszönhetően Mészáros Lőrinc vagyona jelentősen csökkent.

Mészáros 117 milliárdos bukóban

A lap januári listáján még 407,7 milliárd forinttal szerepelt, az amerikai Forbes árfolyamokkal frissített listáján viszont már csak 985,2 millió dollárral szerepel (jelenlegi árfolyamon ez 290 milliárd forintnak felel meg). Több mint 117 milliárd forint a felcsúti milliárdos becsült vagyonának csökkenése. A cikk publikálásakor az Opus 15 százalékos mínuszban volt a pénteki záróértékéhez képest, a Mol 9,5 százalékos, az OTP 6,4 százalékos mínuszban volt épp.

A visszaesés éves alapon is látványos. A BÉT két vezető részvénye is nagyot zuhant: az OTP 36 százalékot, a Mol 43,8 százalékot vesztett értékéből. Az Opus még ezen is túltesz bőven: éves alapon 60 százlékal érnek most kevesebbet a részvényei. A Konzummal egyesült Opus Global korábban sem teljesített fényesen. A menedzsment az összeolvadás előtt 350-400 milliárdos kapitalizációt vizionált, amivel az Opus megelőzte volna a Magyar Telekomot is a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Nem így lett. A cég kapitalizációja jelenleg nem sokkal van 100 milliárd felett.

A koronavírus-járvány miatt a turisztikai ágazat azonnal lenullázódott, egyelőre nem tudni, milyen kormányzati segítséget kapnak a szektor szereplői. A BÉT-en jegyzett cégek közül az Opus rendelkezik az egyik legnagyobb kitettséggel a szektorban, hozzájuk tartozik a Hunguest Hotel szállodalánc a maga 26 hoteljével is.

Csányi a leggazdagabb

Noha esett az OTP is, Csányi Sándor vagyonának nincs akkora része tőzsdén jegyzett cégekben, mint Mészárosnak, így az ő vagyona jelenleg 1,2 milliárd dollár, vagyis 363,2 milliárd forint, vagyis a lap januári kalkulációjához képest csupán 5 milliárd a visszaesés. Az OTP ugyan esik, de nem olyan ütemben, mint az Opus, és volt is honnan, a bank nemrég rekordszámokat jelentett.

Ez azt is jelenti, hogy a koronavírus keltette piaci turbulenciák eredményeképp ismét Csányi Sándor a leggazdagabb magyar a valós idejű amerikai adatok alapján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.03.18 07:16

Szegény Lölö...most mi lesz vele ?
Vissza kell menni gázszerelőnek ? De hát abban sem volt valami jó....XDDD
Nehéz helyzetbe került szegény,,,XDDD

Semmi baj Lölö...majd a gazdád, a Boxos Napóleon kipótolja, hiszen ez úgyis az Ő pénze...illetve bocsánat, majd mi adófizetők kipótoljuk a hiányzó összeget. Ugyanis az a pénz ami most elpárolgott Lölökétől, az az adófizetők pénze. Csak éppen ellopták, elvesztette közpénz jellegét.
Majd lopnak megint egy adagot és csiribí-csiribá...máris eltűnt a veszteség..XDDDD

A nagy kipcsak varázsló eltünteti a hiányt..XDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.03.18 00:00

Fog az még kevesebbet is érni mint 100MrdFt. Kormányváltásnak hívják azt a napot.
Utána einstandolva lesz az Opus mint a magánnyugdíjpénztári vagyon.
Opus csak addig életképes amíg nem a versenypiacról kell megélnie.
Utána mondhatja majd Selmeczi Gabriella. Mészáros eltőzsdézte az Opust.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.17 22:46

"117 milliárd forintot bukott pár hét alatt."

Akkor most mehet Orbánhoz rapportra... kap egy kis fejmosást...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.03.17 20:42

A lufi kipukkadt, az ellopott levegő elszelet, sírás rívás mindkét oldalon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.03.17 18:15

ML annyira sötét lótolvaj, hogy fogalma sincs a tőzsdézésről, de neki nem is kell értenie hozzá, bár a tyúktolvaj gazdája sem az eszéről híres, hanem a ragacsos kezéről. Majd pótolják a veszteséget, elveszik mástól, máshonnan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html