Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Der Spiegel című német folyóirat a világ legnagyobb közösségi hálózatát üzemeltető Facebook levelére hivatkozva arról számolt be, hogy az árfolyamkosárban a dollár 50 százalékos, az euró 18 százalékos, a jen 14 százalékos, a brit font 11 százalékos, a szingapúri dollár pedig 7 százalékos súllyal venne részt - írta az MTI.

Az említett levélben Fabio De Masi német képviselő kérdéseire válaszolt a Facebook.

Azzal, hogy a jüan kimarad a kosárból, gördülékenyebbé válhat a kriptodeviza bevezetése az Egyesült Államokban, amelynek vezetőit aggasztja a jüan súlyának erősödése a tartalékdevizák között - mutatott rá a Reuters hírügynökség.

A Facebook azt tervezi, hogy libra néven saját kriptodevizát létesít online fizetések lebonyolítására, és 2020 elején elindítja a Calibra nevű alkalmazáson keresztül igénybe vehető szolgáltatást.

A libra pénzügyi infrastruktúráját a Libra Association néven a Facebook által Genfben bejegyzett nonprofit társaság építi ki. A társaságnak 28 tagja van, közöttük a MasterCard, a PayPal, az Uber és a Vodafone, és mindegyikük legalább 10 millió dollár befektetéssel szállt be a projekt finanszírozásába.

A libra, csakúgy mint a bitcoin és a kriptodevizák nagy többsége mögött a blokklánc technológia, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszer áll.

A libra azonban két szempontból is kiemelkedik a már használatban lévő kriptodevizák sorából. Egyrészt a rendszer puszta mérete folytán, mivel a Facebook 2,7 milliárdos felhasználói bázisa a világ lakosságának harmadát öleli fel. Másrészt azért, mert a Facebook tervei szerint "stable coin" virtuális devizaként jönne létre abban az értelemben, hogy árfolyamát egy valódi devizákból és állampapírokból képzett kosárhoz kötnék.

A pénzügyi szabályozásért felelős hatóságok szerte a világban a legkülönbözőbb módon reagáltak a Libra-projektre. A vezető jegybankárok arra figyelmeztettek, hogy a libra destabilizálhatja a globális pénzügyi rendszert.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!