Még mindig népszerű eszközosztály a globális befektetők körében a részvény, azonban egyre kevésbé - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből, amelyet 208, összesen 607 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember megkérdezésével késíztettek. Nettó 47 százalékuk még mindig felülsúlyozza a részvényeket benchmarkjához képest (azaz a részvényeket felülsúlyozók aránya 47 százalékponttal meghaladja az azokat alulsúlyozókét), ez az arány májusban még 7 százalékponttal magasabb volt.

Nagyon kiszerettek az amerikai részvényekből, nettó 19 százalék alulsúlyozza azokat, ami éles kontrasztban áll az első negyedévben tapasztalt népszerűségüknek. Csökkent a bizalom a vállalati profitok irányában is, már csak a megkérdezettek nettó 7 százaléka tekinti úgy az Egyesült Államokat, mint azt a régiót, ahol a vállalatok legkedvezőbb profitkilátásokkal rendelkeznek. A dollár vásárlása még mindig a legnépszerűbb befektetési ötlet, azonban kevésbé mint korábban. A válaszadók nettó 41 százaléka tartotta ezt még mindig jó pozíciónak, ami meredek csökkenés az egy hónappal ezelőtt mért értékhez képest - közölte a BofA Merrill Lynch.

Maradt a bizalom, nőtt a félelem

Eközben nőtt a portfóliókban tartott készpénz állománya, a megkérdezettek immár nettó 23 százaléka felülsúlyozza azt, ami a legmagasabb érték tavaly december óta. Mindez a kötvénypiacon végigsöpört eladási hullám közepette történt, az alapkezelők most úgy látják, a kötvények az az eszközosztály, amely a leginkább volatilis lehet 2015 során. Emelkedett a kötvényeket alulsúlyozó szakemberek aránya is.

A makrogazdasági folyamatok megítélésében nem következett be jelentős változás. Nettó 59 százalék még mindig úgy gondolja, hogy a globális gazdaság bővülhet az előttünk álló 12 hónap folyamán, azonban a vállalatok nyereségnövekedésében hívők száma csökkent. 70 százalék szerint a globális gazdaság növekedési üteme és az infláció egyaránt a hosszútávú átlag alatt maradhat. A befektetők egyre megosztottabbak a Fed várható kamatemelésének időpontját illetően: 36 százalékuk a harmadik, 45 százalékuk a negyedik negyedévben várja azt.

Egyelőre nem tapasztalható bizalomvesztés a gazdasági fellendüléssel kapcsolatban, s a pozicionáltság azt sugallja, a piac még mindig bízik a dollár erősödésében. Azonban a félelem és a kétség kezd belopózni a befektetők lelkébe - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető befektetési stratégája.

Európa még népszerű

Az alapkezelők még mindig bíznak az európai részvényekben, de ez egyre inkább devizapiaci játék irányába kezd eltolódni - utalt James Barty, a BofA Merrill európai részvénystratégája arra, hogy az európai cégek részvényei a közös európai deviza gyengélkedésének köszönhetően népszerűek.

Miközben az amerikai részvények iránti bizalom megingott, az európai és a japán papírok még mindig kedveltek. Nettó 49, illetve 42 százalék felül szeretné ezeket súlyozni a következő 12 hónap során.

Az európai piac egészét a válaszadók nettó 33 százaléka még mindig felülsúlyozni 12 hónapos távlatban, ezzel a legkedveltebb a vizsgált régiók közül, azonban ez az arány sokkal alacsonyabb a márciusban tapasztalt csúcsnál. A japán piacot nettó 18 százalék súlyozná felül.

Eközben a szakemberek egyre kevésbé negatívak a feltörekvő piacokkal kapcsolatban. Áprilisban még nettó 18, most már csak nettó 6 százalék súlyozná azokat alul. Ehhez hasonló mértékben emelkedett azok aránya, akik feltörekvő piaci részvényeket terveznek vásárolni a következő 12 hónap során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!