Az ETF-ek olyan tőzsdén kereskedett passzív befektetési alapok, amelyek egy piaci indexet követnek le, vagyis ugyanazokat a papírokat vásárolják, mint amiket egy piaci index is lekövet. Sokan a fejlett piacok befektetői közül jobbnak tartják őket a befektetési alapoknál, mivel általában lényegesen alacsonyabb költségekért dolgoznak.

Amerikai piackutató cégek szerint ez már a negyedik hónap, hogy a befektetők tőkét áramoltatnak a kötvény ETF-ekbe, mert magasabb hozamot szeretnének elérni, mint amit az államkötvények kínálnak nekik. Ez azt is jelenti, hogy a befektetők nem számítanak arra, hogy a közeljövőben a Fed kamatot emel, sokak szerint még az is előfordulhat, hogy az amerikai jegybanknak újra kell indítania az eszközvásárlási programot.

  • Júliusban 6,9 milliárd dollárt,
  • augusztusban 5,7 milliárd dollárt,
  • szeptemberben 9,9 milliárd dollárt,
  • október első két hetében pedig 7,9 milliárd dollárt

bíztak a befektetők a kötvényekbe fektető ETF-ekre.

Októberben a beérkező összegek

  • körülbelül 80%-a, 6,3 milliárd dollár ment a vállalati kötvény ETF-ekbe,
  • ebből is 2,9 milliárd (36%) a kockázatosabbnak számító high-yield kötvényeket vásárló alapokba.


Furcsa módon a kötvényalapokból, amelyek az ETF-ek testvérei, inkább kifelé áramlik a tőke: augusztusban 23 milliárd, szeptemberben 19,8 milliárd dollárnyi jegyet váltottak vissza a befektetők.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!