Akár jó jelként is lehet értelmezni azt, ami az elmúlt hetekben történt az amerikai befektetők hangulatával a feltörekvő piaci esések és az ukrán válság nyomán. Az S&P 500-as index az elmúlt napokban úgy volt képes újabb csúcsokra emelkedni, hogy eközben a befektetők enyhén pesszimistábbá váltak, s ez az ellentét analízis hívei szerint nem jelent rosszat a részvénypiac további várható teljesítménye szempontjából.

A profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot vizsgáló felmérés friss adatai szerint jelenleg a szakértők fele véli úgy, hogy ügyfeleinek érdemes részvényeket tartania további áremelkedésre játszva, s mindössze 18,5 százalékuk van azon a véleményen, hogy el kellene adni azokat. Az előbbi magas, utóbbi alacsony értéknek tekinthető a felmérés történetében, a kettő aránya, az úgynevezett bull/bear hányados jelenleg 2,72-on áll. Ez magas érték, azonban nem éri el egyértelműen a veszélyzónát, általában 3 feletti értékeknél szokás szélsőségesen magas optimizmusról beszélni, amely lokális piaci tetők előtt szokott előfordulni.

Hangulat

Meg kell jegyezni, a felmérés ugyanakkor az elmúlt fél évben nem igazán működött jól kontraindikátorként, hiszen már tavaly október közepén 3 fölé ugrott a bull/bear hányados értéke, amikor az S&P 500-as index a jelenleginél jó 120 ponttal alacsonyabban állt. Ha valaki akkor nyitott erre alapozva eladási pozíciót, akkor először december közepéig, majd ha azt az alkalmat elhalasztotta, február elejéig kellett várnia arra, hogy nyereségesen tudja lezárni azt.

A február eleji korrekció arra mindenesetre jó volt, hogy a befektetők elgondolkodtak azon, a tőzsde nem egyirányú utca, s nem csak felfelé mehetnek az árfolyamok. Január végén ugyanis a chicagói árutőzsdén elképesztően alacsonyra esett az eladott eladási opciók aránya a vételiekkel szemben. A napos szinten meglehetősen hektikus put/call ratio 30 napos mozgóátlaga olyan szintre süllyedt, mint amire azelőtt utoljára 2005 decemberében volt példa.

Put/call arány


Az esés hatására azonban a befektetők érdeklődése ismét megnőtt az áresések ellen fedezetet nyújtó eladási opciók vásárlása iránt, s ezzel a mutató visszalendült a normális tartományba.

Pozicionáltság
Kép: Napi.hu


Az intézményi befektetők eközben változatlanul magas súllyal tartanak részvényeket porfólióikban és tovább áremelkedésre számítanak. Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM friss felmérése szerint a tagok által kezelt portfóliók átlagos vételi kitettsége az S&P 500-as index irányában néhány százalékponttal 90 százalék felett áll. Ez nagyon magas értéknek számít. Január végén erről szintről esett az arány 50 százalékra két hét leforgása alatt, közben az S&P 500-as index 100 pontot zuhant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!