Részvénykibocsátással kapcsolatos dokumentumokat nyújtott be az amerikai tőzsdefelügyelethez a Tesla, ezekből kiderült, hogy a társaság mintegy 2 milliárd dollár értékben bocsátana ki új részvényeket. A befolyt pénz a Model 3 gyártásának előkészítését, felgyorsítását finanszírozná. Az új modellt a széles közönségnek szánja a Tesla, 35 dolláros árával jövő év végére kerülhet értékesítésre.

A Tesla mintegy 1,4 milliárd dollár értékű részvényt kínál majd eladásra, a fennmaradó részt Elon Musk értékesítené. Musk azért adna el részvényeket, hogy lejáró részvényopcióinál keletkező adófizetési kötelezettségét fedezze.

A Tesla vezetője több mint 5,5 millió darab részvényre szóló opcióval rendelkezik, ezek decemberben járnak le. Az opciók 2009-ben kerültek a birtokába, azóta a részvények árfolyama jelentősen megemelkedett, ezen Musknak jelentős adófizetési kötelezettsége keletkezik.

A Tesla részvényei eséssel reagáltak a hírre, azt követően, hogy a rendes kereskedésben 3 százalékot emelkedtek, a zárás után közel 4 százalékkal értékelődtek le.

A részvényeket épp tegnap minősítette fel a Goldman Sachs, aki alapvetően most pesszimista lett a tőzsdékkel kapcsolatban. Az elemzők a papírokat vételre tették 250 dolláros 6 havi célárral, ami mintegy 20 százalékkal magasabb a legutóbbi tőzsdei záróárnál.

A Teslában az a fantázia a Goldman szerint, hogy az új modell, a Model 3 bejelentése óta a Tesla az értékének közel negyedét elveszítette miközben nagy a kereslet az új modell iránt. Ezen kívül elképzelhető, hogy a Tesla új szolgáltatásokkal jön elő, s a Model X értékesítése a várakozásoknál jobban alakulhat - olvasható a Portfolio.hu-n.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!