Még csak most indul a buli, butaság lenne kiszállni

Miközben a szakértők egy része arról lamentál, hogy mikor ér már véget a bikapiac a vezető tőzsdéken, a Blackrock és a Templeton elemzői arról értekeznek, hogy itt az ideje beszállni a feltörekvő paci részvényekbe az eddig lezajlott drágulás ellenére is.
Lovas-Romváry András, 2017. szeptember 23. szombat, 09:07
Fotó: Reuters

A Fed döntése óta, amely szerint elkezdi leépíteni a válság óta hatalmasra duzzasztott mérlegét, azt eredményezte, hogy a vezető gazdasági portálok egymás után közlik a szakértői véleményeket, amely szerint az amerikai részvénypiac túlárazott, s találgatják, mikor érhet véget a nyolc éve tartó emelkedés a tőzsdéken. Eközben a világ legnagyobb eszközállományát kezelő Blackrock Inc, a PIMCO és a Franklin Templeton szakemberei szerint nem hogy kiszállni nem kéne, de az igazi emelkedés még csak most következik majd, elsősorban a feltörekvő piacokon.

Ők úgy gondolják, hogy a fejlődő országok kötvényei és részvényei továbbra is felértékelődő pályán maradnak, még csak most kezdik behozni közel évtizedes lemaradásukat az amerikai eszközökhöz képest - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A feltörekvő piacok még mindig olcsók

Mi még mindig úgy gondoljuk, hogy a feltörekvő piacok nagyon olcsónak tűnnek - mondta a hírügynökségnek Michael Gomez, a PIMCO alapkezelőre. Minden visszaesést érdemes lehet vásárlásra kihasználni - tette hozzá.

A befektetési alapok tőkeáramlása arra utal, hogy a befektetők a "taper tantrum" óta meglehetősen félénken tértek vissza ezekre a piacokra, azonban ez megváltozhat. A befektetők már negyedik hete folyamatosan tesznek pénzt a feltörekvő piaci eszközöket vásárló tőzsdén jegyzett alapokba, a beáramlás a legnagyobb mértékű a brazil, kínai, hongkongi és tajvani eszközökbe volt a Bloomberg adatai szerint.

Van még út felfelé

A másik jele annak, hogy még lehet út felfelé az az, hogy a befektetési alapok által vásárolt feltörekvő piaci eszközök állománya még mindig a 2008 előtt megszokott szintek alatt van - mutatott rá Stephen Dover, a Franklin Templeton szakértője. Ő egyébként a brazil és az argentin eszközöket súlyozza felül, bízik ugyanis abban, hogy az ezen országokban megindult politikai reformok folytatódhatnak. Kedveli a vietnami és indonéz részvényeket is, a cégek jó profitnövekedési kilátásai miatt.

A részvénypiac ugyan mindenkori csúcson van Amerikában, de ennek az az oka, hogy egyszerűen nincs más hely a befektetésre váró pénzek számára. Ráadásul az amerikai piac annyira túlteljesítette a többit az elmúlt években, hogy ennek valamikor ki kell egyensúlyozódnia. Ezért a következő 3-5 éves időszakban a feltörekvő piacok felül fogják teljesíteni az amerikait  - mondta Dover.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.09.23 10:36

@troll: ....egy nagyobb mennyiségű részvényt, vagy befektetési alapot elad valaki, mert el szeretné tenni az addig elért profitot, akkor is visszaesik az árfolyam. Mindenkit csak arra tudok biztatni, hogy ne féljen befektetési alapot venni, mert azt akármikor el lehet adni, és a benchmarkot az Investing.com-on is simán végig lehet követni. A magyar BUX index a kitörése óta a duplájára ment fel. Ami inkább gond a Hozamplazan is, hogy a legtöbb alap euroban és dollarban van, és ezeknek a mozgása a forinthoz képest sem lenne gond, ha fedeznék az alapkezelők. Viszont a ki-, be ugrálástól óva intenék mindenkit. Nem értek egyet az előttem hozzá szólóval. A tőzsdén sok pénzt lehet keresni és a befektetési alapokkal is. A tőzsde nem egy ördögtől való dolog, hanem a cégek itt szereznek tőkét és itt mérettetik meg magukat, és a fejlődésükből mi is profitálhatunk osztalék- és árfolyamnyereség formájában is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.09.23 09:54

a tőzsdén csak azt lehet megkeresni, amit valaki más elveszít, azaz éppen akkora esélyünk van nyerni, mint bukni.

ha figyelembe vesszük az inflációt, az adókat és a brókercégek és bankok jutalékát, akkor azt kapjuk, hogy összességében nagyobb esélyünk van bukni, mint nyerni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html