Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fed döntése óta, amely szerint elkezdi leépíteni a válság óta hatalmasra duzzasztott mérlegét, azt eredményezte, hogy a vezető gazdasági portálok egymás után közlik a szakértői véleményeket, amely szerint az amerikai részvénypiac túlárazott, s találgatják, mikor érhet véget a nyolc éve tartó emelkedés a tőzsdéken. Eközben a világ legnagyobb eszközállományát kezelő Blackrock Inc, a PIMCO és a Franklin Templeton szakemberei szerint nem hogy kiszállni nem kéne, de az igazi emelkedés még csak most következik majd, elsősorban a feltörekvő piacokon.

Ők úgy gondolják, hogy a fejlődő országok kötvényei és részvényei továbbra is felértékelődő pályán maradnak, még csak most kezdik behozni közel évtizedes lemaradásukat az amerikai eszközökhöz képest - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A feltörekvő piacok még mindig olcsók

Mi még mindig úgy gondoljuk, hogy a feltörekvő piacok nagyon olcsónak tűnnek - mondta a hírügynökségnek Michael Gomez, a PIMCO alapkezelőre. Minden visszaesést érdemes lehet vásárlásra kihasználni - tette hozzá.

A befektetési alapok tőkeáramlása arra utal, hogy a befektetők a "taper tantrum" óta meglehetősen félénken tértek vissza ezekre a piacokra, azonban ez megváltozhat. A befektetők már negyedik hete folyamatosan tesznek pénzt a feltörekvő piaci eszközöket vásárló tőzsdén jegyzett alapokba, a beáramlás a legnagyobb mértékű a brazil, kínai, hongkongi és tajvani eszközökbe volt a Bloomberg adatai szerint.

Van még út felfelé

A másik jele annak, hogy még lehet út felfelé az az, hogy a befektetési alapok által vásárolt feltörekvő piaci eszközök állománya még mindig a 2008 előtt megszokott szintek alatt van - mutatott rá Stephen Dover, a Franklin Templeton szakértője. Ő egyébként a brazil és az argentin eszközöket súlyozza felül, bízik ugyanis abban, hogy az ezen országokban megindult politikai reformok folytatódhatnak. Kedveli a vietnami és indonéz részvényeket is, a cégek jó profitnövekedési kilátásai miatt.

A részvénypiac ugyan mindenkori csúcson van Amerikában, de ennek az az oka, hogy egyszerűen nincs más hely a befektetésre váró pénzek számára. Ráadásul az amerikai piac annyira túlteljesítette a többit az elmúlt években, hogy ennek valamikor ki kell egyensúlyozódnia. Ezért a következő 3-5 éves időszakban a feltörekvő piacok felül fogják teljesíteni az amerikait  - mondta Dover.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!