A forint szerdán délután tovább gyengült. Az árfolyam az euróval szemben már délelőtt átvitte a 410-es szintet, fél kettőkor pedig már 412-nél járt a jegyzés. A dollár ára 405 forint fölé emelkedett.

A világ leggyengébb feltörekvő piaci fizetőeszközévé vált az elmúlt hat hónapban a magyar deviza, a Bloomberg ábrája szerint még a török líra és az argentin peso is jobban teljesítettek nála. 

A szakértők szerint ez még csak a kezdet, az Equilor technikai elemzése alapján folytatódik a forintgyengülés, a magyar deviza még mindig nem ért a túlvett tartományba, így még lehet tér felfelé. Ha a 410,22-es szintet is átlépi a jegyzés, a következő megálló 416,78-nál lehet. Utóbbi ma délelőtt megtörtént, tehát hamarosan 415 forint fölé mehet az euró ára.
A mostani mélypont több tényezőnek köszönhető. Továbbra is nagy a bizonytalanság a nemzetközi piacokon és a recessziós félelmek is táplálják a befektetői pesszimizmust. Ebben az esetben pedig a legstabilabb eszközök felé fordulnak a piaci szereplők. A dollár éppen ezért nem csak a forinttal, hanem az euróval szemben is erősödött” - állapította meg Németh Dávid, a K&H vezető elemzője

Az elemző szerint Magyarország-specifikus okai is vannak a forintgyengülésnek. Bár az MNB a múlt heti kamatemelésével határozott üzenetet küldött a piacnak, hogy minden lépést megtesz az infláció leszorításáért, de ez egyelőre kevésnek látszik. A befektetők ingatagnak, kockázatosnak látják a magyar gazdaság helyzetét, ezzel összefüggésben a költségvetési és a folyó fizetési mérleg hiányának alakulását” - tette hozzá a szakember.

Németh Dávid szerint kulcskérdés, hogy mikor sikerül megállapodást kötnie Magyarországnak Brüsszellel az uniós pénzek folyósításáról, ez az egyik fontos tényező, amely visszafordíthatná és erősíthetné a forintot. Ehhez persze az is kell, hogy kedvezőbbé váljon a nemzetközi befektetői hangulat, azaz kockázatvállalóbbá váljanak a befektetők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!