Meglehetősen impresszív növekedési tervekkel keresett meg több kockázati tőkebefektetőt is az Airbnb internetes szállásközvetítő portál. A magyar lakástulajdonosok körében is népszerű szolgáltatást nyújtó társaság mintegy egymilliárd dollárt szeretne bevonni növekedési tervei finanszírozásához, s ha ez sikerülne az elképzelt árfolyamon, akkor az a cég egészét 24 milliárd dollárra értékelné.

A tranzakcióhoz közelálló források szerint a társaság úgy tervezi, idei árbevétele elérheti a 900 millió dollárt, ami több mint háromszorosa lenne a 2013-ban realizált 250 millió dollárnak - írja a Wall Street Journal.

A társaság menedzsmentjének tervei szerint a következő években durván nőnének bevételeik, 2020-ban már 10 milliárd dolláros árbevételt terveznek a befektetőknek prezentált anyag szerint, s ekkor a cég EBITDA-ja (amortizáció, kamatok és adó előtti nyereség) 3 milliárd dollárra emelkedne. A cég szolgáltatásának rendkívüli népszerűsége ellenére jelenleg még égeti készpénztartalékait, elsősorban agresszív terjeszkedésének költségei miatt idén 150 millió dolláros működési veszteséget terveznek.

A vezetőség úgy számol, a következő években a cég további jelentős részesedést tud magának kihasítani a szállásadói piacból, nem csak a versenytárs, hasonló szolgáltatásokat nyújtó oldalaktól kívánnak fogyasztókat szerezni - amelyek hozzájuk hasonlóan állandó harcban állnak adózási kérdések miatt a helyi hatóságokkal - de a hagyományos hotelláncoktól is.

Összehasonlításképp, a mintegy 4000 hotelt üzemeltető Marriottot, amely tavaly 13,8 milliárd dollárnyi árbevételt ért el jelenleg 21 milliárd dollárra értékeli a piac részvényárfolyama alapján.

Ha létrejön a mostani tranzakció, az jó hír lehet annak a két befektetőnek - a befektetési alapkezelő óriás, T.Rowe Price-nak és a TPG private-equity csoportnak -, akik 14 hónappal ezelőtt még 10 milliárd dolláros cégérték mellett szálltak be a társaságba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!