A pénteken közzétett februári amerikai munkaerő piaci adat azután érkezett, hogy immár két hónapja  a várakozásoknál kevesebb új munkahely keletkezéséről szóló jelentéseket kellett a piaci szereplőknek megemészteniük. A kedvező számok viszont alátámasztani látszanak a feltételezést, amely szerint a munkaerő piac decemberi és januári gyengesége csak átmeneti jelenség volt, s okozója inkább a rossz időjárás, az extrém hóviharok voltak, semmint a gazdaság gyengesége - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Pont ez a feltételezés volt az, amely az S&P 500-as indexet újabb csúcsra repítette, dacára a gyenge makroadatoknak és az ukrajnai feszültségnek. Persze ez azt is jelenti, hogy a piac sérülékennyé válhat minden olyan hírre, amely ennek az ellenkezőjére utalna - írja az elemzés.

Reméljük, hogy a munkaerő piaci adatok azt jelentik, hogy erősödik a gazdaság és robusztusabb növekedési időszak elé nézünk - mondta Michael Mullaney, a Fiducary Trost Co. befektetési igazgatója a hírügynökségnek. A piac a jelek szerint most a fundamentumokat nézi, s ez jó jel. Mi mindenesetre longokban ülünk - tette hozzá.

Technikai oldalról a pozitív momentumot jelzi, hogy az S&P 500-as index 1,3 százalékkal áll magasabban a 14 napos mozgóátlagánál, s ez a szint elsődleges támaszként szolgálhat egy meginduló esés folyamán. A múlt héten a Dow Jones Industrial 0,8, a Nasdaq 0,7, az S&P 500-as index egy százalékkal emelkedett. A Nasdaq immár ötödik hetét zárja emelkedéssel, értéke ez idő alatt 5,7 százalékkal gyarapodott.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A Wall Streeten úgy sikerült idén magasabbra emelkedniük az árfolyamoknak, hogy januárban komolyabbnak tűnő eladási hullám látszott kibontakozni a feltörekvő piacok várható teljesítménye miatti aggodalmak miatt. Ráadásul ezek a félelmek csak erősödtek az elmúlt időszakban az ukrajnai orosz beavatkozás nyomán feszültebbé váló nemzetközi hangulatban - emeli ki az elemzés.

Persze, érinti a piacot az ukrán helyzet, azonban korántsem annyira érzékeny rá, mint lenne mondjuk egy közel-keleti konfliktusra - mondta Terry Dufrene, a JPMorgan stratégája. Szerinte a befektetők ugyan aggódnak a helyzet eszkalálódása miatt, azonban a helyén kezelik a dolgokat. Az ukrán helyzet nem változtat a fundamentumokon.

A héten egyébként elsősorban az amerikai fogyasztók hangulatát leíró adatok érkeznek, köztük a februári kiskereskedelmi eladások (0,2 százalékos emelkedést várnak az elemzők) és a Michigan Egyetem márciusi fogyasztói bizalmi indexe, amelytől emelkedést várnak februárhoz képest.

Természetesen egészen más a helyzet a piac várható teljesítményével kapcsolatban, ha igaza van a Seekingalpha.com szakírójának. Ő ugyanis arra a következtetésre jutott elemzésében, hogy az általános vélekedéssel szemben nem az extrém módon kedvezőtlen időjárás  miatt lettek az elmúlt hónapok makroadatai tendenciózusan rosszabbak a várakozásoknál, hanem az amerikai gazdaságban kezdődött ciklikus lassulás.

Felhívja a figyelmet, hogy a Fed által a múlt héten publikált Bézs Könyvben - amely az amerikai gazdaság akutális állapotát írja le - összesen 119-szer említi az időjárás szót a gazdaság állapotának magyarázataként, ez elképesztően magas értéket jelent. A jelek szerint a Fed gyakorlatilag arra tett fel mindent, hogy a lassulás jelei csak a rossz időnek köszönhetőek, s emiatt volt hajlandó folytatni a taperinget, azaz a kötvényvásárlási ütem csökkentését. Azonban a szakértő szerint megvan a lehetősége annak is, hogy valójában ciklikus lassulás kezdődött a gazdaságban, s ekkor monetáris szigorítással a Fed csak ráerősít a negatív folyamatokra. Ennek pedig kellemetlen következményei lehetnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!