Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 12 ponttal, a frankfurti DAX-30 index és a párizsi CAC-40 index pedig egyaránt 10-10 ponttal csökkenhet a nyitásban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága kedden ül össze kétnapos tanácskozásra. Széles körű várakozások szerint a testület megerősíti, hogy "türelmesek" lesznek a monetáris politika alakításában, azaz kivárnak a további szigorítással - írja az MTI.

Az angol jegybank csütörtökön ülésezik, elemzők arra számítanak, hogy nem változik az alapkamat. Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Tajvanon és Thaiföldön ugyancsak kamatdöntő ülést tartanak a központi bankok a héten.

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő tanács csütörtökön ül össze Brüsszelben, a fő napirendi pont a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével (brexit) kapcsolatos problémakör. A brexit körüli bizonytalanságok ugyancsak rontják a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt alacsony forgalomban kissé csökkentek az indexek.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,14 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 0,09 és a dél-koreai Kospi pedig egyaránt 0,09 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A sanghaji tőzsde 0,18 százalékos veszteségben zárt, míg a hongkongi Hang Seng viszont 0,04 százalékos pluszban állt a kereskedés vége előtt egy órával.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,03 százalékkal 529,86 pontra csökkent.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára továbbra is az idei csúcsok közelében, de egymással ellentétesen mozgott az ázsiai kereskedésben. A legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,15 százalékos pluszban, 67,64 dolláron, míg a WTI 0,02 százalékos mínuszban, 59,37 dolláron forgott kedd reggel nyolc órakor.

Hétfőn Frankfurt kivételével emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 0,25 százalékkal, 11 657,06 pontra csökkent, míg a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,98 százalékkal, 7299,19 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,14 százalékkal, 5412,83 pontra nőtt. Milánóban 0,90 százalékkal, Madridban pedig 0,72 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,27 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,30 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,05 százalékkal kúszott feljebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!