Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Dow 1,7, az S&P 500 1,3, a Nasdaq pedig 1,7 százalékos veszteséget ért el a nap végére.

A trendet az MTI szerint elsősorban a technológiai cégek részvénygyengülése alakította, miközben a 10 éves amerikai kötvényhozam 2014 óta először emelkedett 3 százalékra, a negyedéves vállalati eredmények pedig vegyesen alakultak.

A technológiai ágazat lejtmenetét elsősorban a FAANG-részvények okozták. A kezdőbetűik neve alapján FAANG-részvények néven emlegetett, a Facebookot, az Amazont, az Apple-t, a Netflixet és a Google-t tömörítő csoport részvényei már az elmúlt hetekben is gyengélkedtek arra a félelemre, hogy az adatkezelési botrány miatt jelentősen gyengülő Facebook magával rántja a többieket is. Ez veszélybe sodorhatja a szélesebb piac emelkedő trendjét egy olyan pillanatban, amikor nincsenek olyan vállalatok vagy szektorok, amelyek átvehetnék a nagy technológiai vállalatok helyét.

Kedd este a Facebook 2,8 százalékos, az Amazon 2,6 százalékos, a Netflix 3,5 százalékos, az Apple pedig 0,8 százalékos mínuszban állt. A Google anyacége, az Alphabet részvényára 3,9 százalék csökkenést jelzett, elveszítve ezzel az év eleje óta gyűjtött összes nyereségét, mert bár a cég a vártnál nagyobb profitot ért el a negyedévben, a befektetőket inkább a cég emelkedő működési költségei befolyásolták.

A keddi New York-i tőzsdenyitás előtt hiába számolt be a vártnál jobb negyedéves eredményekről a Lockheed Martin fegyvergyártó és a Caterpillar, a világ egyik legnagyobb építőipari jármű- és eszközgyártója, a befektetők ezt nem értékelték, rendre megtalálták azokat a pontokat a negyedéves jelentésben, ami elbizonytalanította őket. Ennek hatására a Lockheed 5,1 százalékos, a Caterpillar mintegy 4 százalékos mínuszban állt kedd este. A Lockheed esetében például az indította el a részvényeladást, hogy a cég nem javította készpénztermelő képességére (cashflow) vonatkozó előrejelzését.

Az S&P 500 indexében szereplő cégek csaknem negyede ismertette eddig negyedéves jelentését, 77 százalékuk esetében az adózott eredmény felülmúlta az elemzők által vártat. Ennek alapján szakértők azzal számolnak, hogy a cégek negyedéves profitja hét éve legnagyobb mértékben, 21 százalékkal nőtt. Egy hete még csak 18,6 százalékos nyereségnövekedést vártak.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 39 cent, 0,57 százalék csökkenéssel, 68,25 dolláron állt.

Közép-európai idő szerint, ugyancsak este fél nyolc körül, New Yorkban az euró 1,2240 dollárra erősödött a reggeli 1,2217 dollárról.

Az arany ára 8,80 dollárral, 0,66 százalékkal, 1332,80 dollárra emelkedett unciánként. (Vegyes nap volt Európában)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!