Fontos döntéseket hoztak a részvényesek az MKB Bank december 15-i rendkívüli közgyűlésén. A hitelintézetnek gyakorlatilag egyetlen tulajdonosa van, a részvények 97,19 százalékával rendelkező Magyar Bankholding, így nem meglepő módon minden határozati javaslatot ellenszavazat nélkül fogadtak el az eseményen. Az egyik lényeges döntés, hogy az MKB 4,3 milliárd forintnyi osztalékelőleget fizet ki a tulajdonosoknak abban az esetben, ha a jegybank által kiadott vezetői körlevél alapján erre lehetőség nyílik. 

A másik, még ennél is lényegesebb pont a Magyar Bankholding három tagbankjának az egyesülési menetrendje, amelynek első lépéseit szintén elfogadták. Ennek értelmében 2022. március 31-én egyesül a bankcsoport két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank, míg a Takarék-csoport 2023 második negyedévének végéig csatlakozik az egyesült bankhoz. A fúzió megvalósításához szükséges felügyeleti engedélyeztetés folyamatban van. 

Még agyalnak a gigabank nevén

Tavasszal átmenetileg MKB Bank Nyrt. név alatt egyesül a bankcsoport két tagbankja. Jelenleg dolgoznak még azon, mi legyen a majdan létrejövő nagybank végleges neve, logója és arculata. Az egységes pénzintézeti brand bevezetése a tervek szerint 2023 elején valósul meg. Az egyesülés nem jelent változást a bankcsoport tulajdonosi szerkezetében, a fúziós folyamatban résztvevő bankok meghatározó tulajdonosa továbbra is a Magyar Bankholding Zrt. lesz.

„A most elfogadott döntésekkel véglegesen lezárul a magyar bankszektorban történelmi jelentőségű, de még a régióban is egyedülálló fúzió tervezési szakasza, ezzel párhuzamosan pedig megkezdődhet a három külön-külön is jelentős piaci erőt képviselő bankcsoport egyesülésének kivitelezése. Ezen folyamat a terveknek megfelelően, sikeresen halad előre. Szilárd az a legfőbb döntéshozó szervek által is megerősített elhatározásunk, hogy egy olyan bankot hozzunk létre, amely a jövőbe tekint, és a magyar emberek és vállalkozások lehető legjobb kiszolgálását célozza” – nyilatkozta Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Igazgatóságának elnöke.

Egységes irányítás alatt a hazai tulajdonú bankcsoport

Az egyesülés hangsúlyos eleme az egységes szervezeti irányítási struktúra létrehozása a Magyar Bankholdingban és tagbankjaiban. Ennek megfelelően 2021. november 16. óta a Bankholding vezérigazgató-helyettesei és ügyvezető igazgatói átvették a szakmai és munkajogi irányítást a csoport tagbankjaiban, a Budapest Bankban, az MKB Bankban és a Takarék-csoportban.

2021. december 1-jével a Magyar Bankholding újabb lépéseket tett az egységes irányítás kialakítása érdekében. Barna Zsolt, a bankcsoport igazgatósági elnöke átvette a vezérigazgatói feladatokat, és 2022. január 1-jétől a társaság elnök-vezérigazgatójaként irányítja a Bankholdingot. Az MTB Zrt. és a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját Szabó Levente, a Bankholding egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese, az MTB Zrt. és a Takarékbank Zrt. jelenlegi vezérigazgató-helyettese tölti be szintén 2022. január 1-jétől, a holding szervezetben meglévő pozíciójával járó feladatok ellátása mellett.

A 2022. március 31-ei fúziót megelőzően a meglévő ügyfelek a jelenlegi, megszokott csatornákon és folyamatok alapján intézhetik a banki termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyeket. Március 31-ét követően biztosított lesz a lakossági és vállalati ügyfelek kölcsönös kiszolgálása: mind a Budapest Bank, mind az MKB Bank ügyfelei a megszokott bankfiókjaik és ügyintézési csatornáik mellett a korábbiakhoz képest több helyszínen, nagyobb fiókhálózatban tudják majd pénzügyeiket intézni.

A Magyar Bankholding kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fúziós folyamat lépései a Budapest Bank és az MKB Bank ügyfelei számára zökkenőmentesen, a megszokott magas szolgáltatási színvonalon történjenek. A Takarék csoport meglévő ügyfeleit egyelőre nem érintik ezek a lépések.

Új banki világ köszönt be

A fúziós folyamatot komoly IT-fejlesztések is kísérik: a Magyar Bankholding jelenleg egy olyan új, digitális banki platformot épít, ami korszakváltást jelent mind a technológia, mind az ügyfélélmény tekintetében. 2022 negyedik negyedévében várható az új IT platform első termékeinek bevezetése, amelyek a lakossági ügyfelek mindennapi bankolási igényeire adnak megoldást.

A digitális fejlesztésekkel jelentősen bővülnek az ügyfelek lehetőségei is. Az egyes termékek közötti átjárás és azok kombinálása sokkal egyszerűbbé, a konstrukciók pedig még inkább személyre szabhatóvá válnak a teljes működési fúzió 2023-as megvalósulására.

A Magyar Bankholding technológiai transzformációját Vinnai Balázs és Pecsenye Roland, a digitális banki szektor nemzetközi szinten elismert szakemberei irányítják a bankcsoport belső műhelye, a magyar és nemzetközi technológiai szakembereket, fintech specialistákat, designereket és termékfejlesztési menedzsereket tömörítő Foundation mozgalom élén.

Lízing területen is piacvezető pozíció a cél

A bankfúzió további fontos mérföldköveként 2022. január 1-jén Euroleasing márkanéven, közös irányítás alatt és integrált módon folytatja működését az MKB-Euroleasing, a Budapest Lízing, a Takarék Lízing, valamint a Budapest Bank autófinanszírozási üzletága.

A négy lízingtársaság már egyenként is meghatározó szereplője a magyar piacnak, de összesítve, Euroleasing brand alatt, az újonnan kihelyezett összesített lízingállomány alapján 20 százalékot jelentősen meghaladó piaci részesedést tudhatnak magukénak*. A gépjármű- és mezőgazdasági gép lízing szegmensekben még magasabb, 30 százalék feletti piaci részesedéssel rendelkezik az új márka, így joggal aspirálhat a piacvezető pozícióra. Az integráció után az Euroleasing 110 ezer ügyféllel és országos lefedettségű hálózattal rendelkező, közel 450 főt foglalkoztató, egységes irányítású lízing üzletág lesz.

A három pénzügyi csoport teljes egyesülése után Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankja jön létre. A bankcsoport jelenleg is Magyarország második legnagyobb piaci szereplője mérlegfőösszeg alapján, ezen felül a legnagyobb fiók- és ATM hálózattal is rendelkezik. Számos területen piacvezető, így a vállalati szegmensben, azon belül is a nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelezésében, valamint a lízing piacon. Az agrár- és élelmiszeripari ágazatot kiszolgáló üzletág összesített 25 százalékos piaci részesedéssel szintén elsőszámú szereplő a piacon. A csoport erős pozícióval rendelkezik a privátbanki szegmensben is: mintegy 6000 ügyfél 1000 milliárd forintot meghaladó vagyonát kezeli.

Nagy tervei vannak a Mészáros Lőrinchez köthető nagybanknak

A Magyar Bankholding stratégiájában foglalt hosszú távú célok közé tartozik a hazai tulajdonú szuperbank felépítése, amely 2023-ra magyarországi és külföldi akvizíciók végrehajtására is képes lesz, és amely idővel a régió más országaiban is megjelenhet. A menedzsment célja továbbá a bankcsoport tőzsdei jelenlétének kiterjesztése, támaszkodva az MKB Bank Nyrt. meglévő tőkepiaci tapasztalataira. A szuperbank elsődleges nyilvános részvénykibocsátására a jelenlegi tervek szerint leghamarabb 2025-ben kerülhet sor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!